Kerti kencefice

Sokan szembesülünk mostanában azzal, hogy a fatornácokat, a fából készült kerti bútorokat, kerítéseket ugyanúgy megviselte a tél, mint a mi vitaminháztartásunkat. Az emberi szervezet feltöltésével egy időben tehát elkezdhetjük a kerti berendezéseink „kezelését” is.

Család-otthonKirály Farkas2012. 06. 03. vasárnap2012. 06. 03.

Kép: szabolcs szatmar bereg megye videk , erpatak , falu , kistemplom oreg idos neni nyugdijas festi a keritest 2008.07.07. foto: hegedus marta, Fotó: unknown

Kerti kencefice
szabolcs szatmar bereg megye videk , erpatak , falu , kistemplom oreg idos neni nyugdijas festi a keritest 2008.07.07. foto: hegedus marta
Fotó: unknown

A kültéri faépítményeket az igyekvő emberek rendszeresen gondozták ilyen-olyan szerek bevetésével. A régi mesterek egyik alapkencéjéül a firnisz néven emlegetett lenolaj szolgált, mások a méhviaszra vagy a különféle gyantákra esküdtek, ismét mások pedig egyenesen gázolajjal javasolták lekenni a faépítményeket. Mindegyik módszernek megvan az előnye: a lenolaj átitatja a fát, a viasz elzárja a külvilágtól az anyagot, a gázolaj pedig „kellemes” illatával teszi nemkívánatossá a felületeket a fában fészkelő kártevők számára. Manapság viszont olcsóbb megoldások is rendelkezésünkre állnak. Három opciónk is van: festék, lakk, lazúr.

Festékeket akkor érdemes alkalmazni, ha esztétikai érzékünknek mindegy, hogy a fából készült alkotmány a későbbiekben is természetesnek fog-e kinézni. Ha olcsón akarjuk megúszni, lepingálhatjuk a kerti bútort olajfestékkel – ekkor viszont számolnunk kell azzal, hogy egy (esetleg két) nyár elteltével a méregzöld és az élénkpiros sárgává változik a napfény hatására (olajban a barna szín festékanyaga a legstabilabb). Ha (minőségi) zománcfestéket alkalmazunk, nem kell félnünk a színváltozástól – ellenben tarthatunk a repedezéstől, ugyanis sok zománc nagyon merev. Ez utóbbi a gond a legtöbb lakkal is: olyan takarófelületet hoznak létre a fán, ami a legkisebb nyíródás-vetemedés hatására is felhólyagzik, felpikkelyesedik.

A fentiek előnyeit egyesítik, ugyanakkor a hátrányaikat nem hordozzák magukkal a lazúrok, melyeknek két fajtája is létezik: a vastag és a vékony. A vastaglazúr a fán filmréteget képez, a mérettartó fafelületeken tökéletesen alkalmazható – a jó minőségű kültéri lazúr változatos színeivel kiemeli a fa természetes szépségét a kerti bútorokon, miközben megóvja azokat az időjárás viszontagságaitól. A vékonylazúr ellenben mélyen beszívódik a fába, lég- és páraáteresztő marad – s ami a legfontosabb: képes együtt mozogni a fával, így a felülete akkor sem sérül meg, ha a gyerekek netán párhuzamos korlátnak használják a fából készült porolót és a mellé vonszolt fűrészbakot.

Végül két tanács. Ecsetvásárláskor érdemes megfontolni, hogy a műanyag ecsetek nagyobb részét a hígításhoz használt lötty feloldhatja, előbb-utóbb csak a nyele marad a kezünkben – 400 forintért négy ecsetet kapni: milyen lehet az? És persze érdemes odafigyelni a festék szavatossági idejére is. 

Ezek is érdekelhetnek