Végtelen történet

Újabb epizódjához érkezett az a mindinkább egy brazil szappanoperához hasonlatossá váló történet, melynek főszereplői Malina Hedvig és a szlovák kormány. Pedig tavaly szeptemberben már úgy tűnt, nem lesz folytatás: a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság segítségével északi szomszédunk kormánya peren kívüli megegyezést ajánlott a hat évvel ezelőtt még diáklányként Pozsonyban alaposan helybenhagyott Malina Hedvignek, aki el is fogadta ezt. Mindenki fellélegezhetett, az ügy békésen rendeződött. Avagy mégsem?

Család-otthon(markos)2012. 06. 01. péntek2012. 06. 01.
Végtelen történet

Az egykori áldozattal – aki ma már kétgyerekes családanya – szemben tovább folytatják a kivizsgálást, mégpedig hamis tanúzás vádjával. Ezen „mellékszál” részeként kért a bíró minap pszichiátriai vizsgálatot Hedviggel szemben. Két szakorvosnak lesz feladata, hogy megállapítsák, volt-e valamilyen pszichiátriai betegsége a lánynak 2006. augusztus 25-én, a támadás és 2006. szeptember 9-én, a hatórás rendőrségi kihallgatás idején. A pszichiáterektől vár választ az ügyész arra a kérdésre is, milyen volt Hedvig személyisége, intellektusa és lelkiállapota. Azt is meg kell állapítaniuk, helyes volt-e a Hedviget a támadást követően kezelő trencséni pszichiáter diagnózisa és eljárása, nem manipulálta-e páciense emlékeit. További kérdés, hogy az egykori diáklány a támadást követően nem sokkal, 2006. szeptember 19-én hogyan volt képes kitűnő eredménnyel letenni az államvizsgát a jogi egyetemen.

A két pszichiáter a modern lélekbúvárkodás legkorszerűbb eszközeire hagyatkozhat, melyek segítségével különösen megbízható diagnózis szü¬lethet: korabeli jegyzőkönyvek és videofelvételek alapján kell értékelniük Malina Hedvig viselkedését, majd ennek alapján el kell bírálniuk, mennyire szavahihető. Nem tévedünk nagyot mi sem, ha úgy véljük, e sorozatot még sokáig szájtátva fogjuk bámulni.
 

Ezek is érdekelhetnek