Ezért szereti a kutya a csontot!

Megalkották a kutyafélék családfáját a Kolumbiai Nemzeti Egyetem kutatói, feltérképezve a több mint háromszáz ismert faj közötti rokoni kapcsolatokat. Nagyon különböző étrenden élő fajokat hasonlítottak össze, majd osztályoztak. Egyes kutyaféléket a ragadozók közé soroltak, más fajokat, melyek étrendjének 70 százalékát hús alkotja, csúcsragadozóként határoztak meg, s vannak a mindenevők, amelyek húst és növényeket egyaránt fogyasztanak.

Család-otthon2012. 07. 26. csütörtök2012. 07. 26.

Kép:

Ezért szereti a kutya a csontot!

A kutyafélék nagyjából nyolcmillió évvel ezelőtt álltak össze falkákba, hogy becserkészhessék a nagyobb testű zsákmányállatokat. A közösségi életmód a csoportos vadászat eredményeként alakult ki a csúcsragadozóknál, ahová a háziasított kutya legközelebbi rokona, a szürke farkas is tartozik.

Az erős állkapocsizomzat és a nagy tépőfogak mint jellegzetességek kialakulásának közös evolúciós történetét tárták fel a kutatók. Nyolcmillió évvel ezelőtt, amikor Ázsia, Európa és Észak-Amerika területén kevés volt az erdőség, a nyílt térségekben a közös vadászat bizonyult a célravezetőbbnek. Sok nemzedék után a falkában való életmód a kutyafélék külső jegyeire is kihatott: a táplálékszerzésben az erős állkapoccsal, izomzattal és nagy tépőfogakkal rendelkező állatok sokkal sikeresebbnek bizonyultak.

Az idők folyamán a farkas csúcsragadozóvá vált, rendkívül erős állkapcsával óriási harapóerőt fejt ki, akár a jávorszarvas vagy a bölény legvastagabb csontjait is képes elmorzsolni. Ezért a farkas legközelebbi rokonának, a háziasított kutyának is nagyon jó evolúciós oka van arra, hogy szeresse a csontot. Megvan hozzá az eszköze, s azt használni is akarja.
 

Ezek is érdekelhetnek