Halál után gyerekvállalás?

Érdekes kérdés a posztumusz reprodukció, avagy a halott vagy haldokló házastárs spermájának, petesejtjének lefagyasztása annak érdekében, hogy az életben maradó fél számára megmaradjon a gyermekvállalás lehetősége.

Család-otthonKovács Réka2012. 07. 31. kedd2012. 07. 31.
Halál után gyerekvállalás?

Az Egyesült Államokban újabban sürgősségi esetben is lehetővé vált a beavatkozás a házastárs hirtelen halála vagy váratlanul jelentkező súlyos betegsége esetén. A Fertility & Sterility magazin ezer felnőtt válaszadót kérdezett meg a posztumusz reprodukcióról, amelynek során arra volt kíváncsi, mennyire elfogadott a beavatkozás, illetve annak elvégzését milyen feltételekhez kötnék.

A kutatás eredményei szerint az amerikai fele ért egyet a beavatkozás lehetőségével. Minden ötödik megkérdezett nem tudott állást foglalni, a többi pedig ellenezte. Az egyetértők többsége azonban szigorú feltételekhez kötné ezt a gyermekvállalási opciót: 70 százalék minimum elvárásként fogalmazta meg, hogy az érintett írásban erősítse meg, hogy egyetért spermája/petesejtje lefagyasztásával, és halála esetén annak esetleges felhasználásával – olvasható az ELTE hírlevelében.

Érdekes azonban, hogy a kutatásban azt is megkérdezték a résztvevőktől, hogy mit tennének ilyen esetben, melyre a válaszadók fele, köztük a reproduktív korú megkérdezettek 41 százaléka, nem akarná, hogy halála esetén spermát vagy petesejtet vegyenek tőle.


 

Ezek is érdekelhetnek