Leáldozott a telefonoknak?

Egy nemrég készült brit felmérés szerint a helyiek folyamatosan távolodnak el a hagyományos kommunikációs formáktól, így például egyre többen inkább üzennek egymásnak, minthogy telefonhívást kezdeményezzenek.

Család-otthonKovács Réka2012. 07. 27. péntek2012. 07. 27.
Leáldozott a telefonoknak?

Az Ofcom jelentése szerint a tavalyi évben a brit fogyasztók 58 százaléka kommunikált mobil üzeneteken keresztül napi rendszerességgel, míg „csak” 47 százalékuk indított telefonhívást. A kommunikációs hatóság szerint a britek hetente átlagosan 50 szöveges üzenetet küldenek el.

Az üzenetküldés leginkább a fiatal generációra jellemző, közülük ugyanis szinte mindenki használja az sms adta lehetőségeket.

A táblagépek és okostelefonok terjedése a vásárlási szokásokban is változást hozott, ugyanis minden második okostelefon tulajdonos „egyszerre” vásárol online és offline. Ők a szakmai körökben ROBO-nak (Research Online, Buy Offline) nevezett vásárlási módot valósítják meg, amely azt jelenti, hogy bolti vásárlásaik során, mobilkészülékük segítségével az interneten keresnek információkat a termékről, megnézik az összetevőket, elolvassák az értékeléseket és összehasonlítják az árakat.

Kapcsolati szempontból ezeket a készülékeket többnyire elítélik, mert elszakítja egymástól a családtagokat, a mostani felmérés azonban érdekes eredményt hozott e téren. A nagyképernyős, illetve okostévék, valamint a digitális csatornák terjedése ugyanis összehozni látszik az egyháztartásban élőket. A korábbi trend szerint minél több készülék volt egy háztartásban, annál többfelé széledtek szét a családtagok, hogy saját érdeklődésük szerint nézzenek műsorokat. A digitális átállás során ugyanakkor a lakásokban nem cserélik le minden készülék esetében az analóg adást, így a családtagok most okos eszközeikkel visszatérnek a nappaliba, hogy kihasználják az új technológia előnyeit. – olvasható az ELTE hírlevelében.

Ezek is érdekelhetnek