Megszavaznák az eutanáziát

Család-otthonKovács Réka2012. 07. 23. hétfő2012. 07. 23.
Megszavaznák az eutanáziát

 

Egy felmérés eredményei szerint tízből közel hét brit egyetértene azzal, hogy az orvosok legálisan segíthessenek meghalni azoknak a betegeknek, akik halálos betegségben szenvednek.

A brit Commission on Assisted Dying független szervezetet két évvel ezelőtt azért alapították, hogy megvizsgálja és értékelje az eutanáziát érintő brit jogszabályi környezetet, és tegyenek javaslatot arra, hogy hogyan és milyen körülmények között segíthetnének az orvosok a végső stádiumban lévő betegeiknek meghalni. Jelenleg az eutanáziát 14 év börtönnel büntetik, a közelmúltban azonban olyan törvényre tettek javaslatot, amely legálissá tenné, hogy az orvos halálos mennyiségű gyógyszert írhasson fel azon betegeinek, akiknek betegségük okán kevesebb, mint egy év van hátra az életükből. A javaslat előírná, hogy a betegnek mentálisan alkalmasnak kell lennie arra, hogy saját haláláról döntsön, és hogy az öngyilkosság elősegítésében legalább két orvosnak kell egyetértenie, továbbá, hogy a halált okozó készítményt a betegnek kellene bevennie. – olvasható az ELTE hírlevelében.

Ennek kapcsán végzett felmérést a brit YouGov, és kiderült, hogy a megkérdezettek 73 százaléka ért egyet azzal, hogy az orvosok a beteg kérésére segíthessenek meghalni azoknak, akik kevesebb, mint egy évig élhetnének betegségükből adódóan, és mindössze 12 százaléka utasította el egyértelműen a felvetést.
 

Ezek is érdekelhetnek