Egynyári romantika

Magazinokban, közösségi portálokon egyes férfiak nyári kiruccanáshoz, külföldi utazáshoz keresnek partnert. A nők egy része aztán lesből csap le a kiszemelt „áldozatra”, míg mások valódi szerelembe esnek.

Család-otthonBalogh Mária2012. 08. 28. kedd2012. 08. 28.
Egynyári romantika

A bódult szerelem bárkit, bármikor, bárhol utolérhet, még azokat is, akiknek korábban eszükbe sem jutott, hogy valaha e különös testi-lelki csapdába kerülhetnek. Az pedig csak később derül ki, hogy tiszavirág-életű-e a napfény, a vízpart, a csillagfényes nyáréjszakák hatására felizzó viszony. Szerencsések, akik együtt maradnak a következő nyárig, netán annál is tovább – tudtuk meg dr. Pallás Ildikó szakpszichológustól. Könnyed flörtökbe, kapcsolatokba leginkább a fiatalok, a negyvenes-ötvenes nők, valamint a rutinosan ismerkedő férfiak bonyolódnak. A családos emberek ritkábban kockáztatják biztonságos hátországukat egy-egy titkos kalandért.

A '70-es évek előtt, a szexuális forradalmat megelőzően félelemmel telt homály övezte a titkos randevúkat, összebújásokat. Ha pedig mégis kiderült, akkor a falvakban, kisebb városokban szinte törvényszerű következményként jött a leánykérés. Különösen akkor, ha szüretre a menyecske hasa gömbölyödni kezdett.

– Manapság ki feledkezik bele fenntartások nélkül a néhány hetes nyári kalandba?
– Aki szereti a könnyedséget, vagy nem várja otthon szerető társ, család, az néhány kéz a kézben sétálós találkozás után nem éli bele magát az „ásó-kapa-nagyharang” illúziójába – mondja a pszichológus. – Ők a nyári napsütésben lazán élvezik a boldogságos hormontáncot, az érzelmi kavalkádot, a testi örömöket. A fiatalabb korosztályokra igazi testi-lelki veszélyek leselkednek bulizós, fesztiválos, sátorozós kiruccanásaik során. A mély érzésekre, tartós kapcsolatra vágyóknak nem ajánlatos a tóparti vendéglő udvarias pincérének vagy pultos lányának a karjaiba omlani tíz perc szemezés után.

A külföldön dolgozó, csak alkalmanként hazautazó, jómódú férfiak közül számosan a közösségi oldalakon veszik fel a nekik megfelelőnek tartott nővel a kapcsolatot, s rövid levelezgetést követően máris elindul a nyaralásra szóló meghívás. A házas urak azzal áltatják az elvarázsolt „királylányokat”, hogy rossz kapcsolatban élnek, netán már válófélben vannak. A mesés nyaralás után azonban soha többé nem keresik a naiv hölgyet, elérhetetlenek telefonon és a világhálón is. Mindennek a fordított változata, amikor a gazdag, de már korosodó hölgyek – természetbeni szolgáltatásért cserébe – náluk jóval fiatalabb férfiakat hívnak meg egzotikus egynyári nyaralásra.

Lehet-e folytatása az ilyesfajta hirtelen fellángoló szerelmeknek? Nos, akár a sírig tartó hűség csodája is megtörténhet – ha mindkét fél őszinte érzésekkel kívánja a kapcsolat folytatását.

Ezek is érdekelhetnek