Mikor házasodjunk?

Örök téma a házasság és a családalapítás ideális ideje, főként manapság, amikor az elköteleződés egyre későbbre tolódik. Fiatal egyetemista lányok körében készült amerikai vizsgálat szerint az érintettek többsége gondosan ütemezi az életre vonatkozó terveiket.

Család-otthonKovács Réka2012. 10. 27. szombat2012. 10. 27.

Kép: Esküvő a Bakáts téri templomban és az esküvői Rolls Royce. 2007.10.20. Fotó: Bohanek Miklós

Mikor házasodjunk?
Esküvő a Bakáts téri templomban és az esküvői Rolls Royce. 2007.10.20. Fotó: Bohanek Miklós

A széleskörű felmérés során mintegy 2600 fiatal egyetemista vagy főiskolás nőt kérdeztek meg a házasodási és családalapítási terveikről. Kiderült, hogy az érintettek többsége 30 éves korára szeretne megházasodni. Az eredmények nem váratlanok: a felsőoktatásban tanuló nők számára az iskola, a karrier, a családalapítás egyaránt fontos, kitűzött céljaikat pedig gondos tervezéssel szeretnék elérni.

A felmérést kommentáló Stephanie Coontz történész azonban rámutat, néhány évtizeddel ezelőtt még egészen másfajta tervezés volt fontos a nők számára. Mint mondja, ha a huszonéves lányokat a hatvanas években kérdezik, a megkérdezettek fele már házas lett volna a lekérdezés időpontjában. Azok pedig, akik 24 éves korukig nem mentek még férjhez, komolyan aggódtak volna azon, hogy vénlányok maradnak. Coontz szerint az amerikai lányok ma átlagosan 26 éves korukban kötnek házasságot, de ez az átlag nagyon széles intervallumot takar, lévén nem ritka, hogy valaki 40 éves korában áll először oltár elé. – idézi a történészt az ELTE hírlevele.

Ami a gyerekvállalást illeti, a megkérdezettek 40 százalék 28 és 30 éves kora közé tervezi az első gyermekét, míg 28 százalék a harmincas éveire tervezi a családot alapítani, mintegy 17 százalék ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy nem tudja, mikor szeretne gyermeket.

 

Ezek is érdekelhetnek