Bogarat csak mértékkel fogyasszunk!

Sokan viszolyognak még a gondolatától is, de az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezete azt tanácsolja: együnk bogarakat! Világszerte egyre kevesebb fehérjeforráshoz jutnak az emberek, ám a rovarok fehérjében, vitaminokban, a szervezetnek fontos ásványi anyagokban egyaránt gazdagok, és kevesebb zsírt tartalmaznak, mint például a sertéshús.

Család-otthonKeresztény Gabriella2012. 11. 10. szombat2012. 11. 10.

Kép: A Chinese tourist from Shanghai eats scorpions on a stick on offer along with silkworms and sea horses at a street market in Beijing on July 23, 2008. Beijing's official Olympic restaurants have recently been banned from offering dog meat to avoid offending foreign visitors in a ban, issued by the Beijing Catering Trade Association, forbiding all 112 official Olympic restaurants from offering dog meat dishes, and urging other eateries to take pooches off the menu. AFP PHOTO/Mark RALSTON, Fotó: MARK RALSTON

Bogarat csak mértékkel fogyasszunk!
A Chinese tourist from Shanghai eats scorpions on a stick on offer along with silkworms and sea horses at a street market in Beijing on July 23, 2008. Beijing's official Olympic restaurants have recently been banned from offering dog meat to avoid offending foreign visitors in a ban, issued by the Beijing Catering Trade Association, forbiding all 112 official Olympic restaurants from offering dog meat dishes, and urging other eateries to take pooches off the menu. AFP PHOTO/Mark RALSTON
Fotó: MARK RALSTON

Egy holland rovarkutató, Arnold van Huis állítása szerint Thaiföldön napjainkban csaknem 15 ezren tenyésztenek ehető rovarokat. A tudós maga is imádja a termeszeket, a lárvákat, a szöcskét, a grillezett tücsköt és a sült sáskát, a selyemhernyó bábját pedig kifejezetten édeskés dióízéért szereti. Az alternatívnak tartott rovar-fehérjék fogyasztása számos afrikai, távol-keleti, dél-amerikai kultúrában hagyomány, ahol az emberek tücsköt-bogarat megesznek. Mi magyarok viszont, ha egy méretes csótányt látunk a lakásban, rögtön agyoncsapjuk, semhogy megennénk. (Önéletrajzi regényében Kassák Lajos is bevallotta: volt idő, mikor jobb híján stanicliba gyűjtött cincéreket tömött magába, mert egyetlen peták nélkül gyalogolt Budapestről Párizsig.) Az európaiak ugyanígy finnyásak – kivéve a celebeket, akik némely tévéműsorban hajlandók lenyelni a svábbogarat, óriáscincért… Eközben fogalmuk sincs arról, hogy az ENSZ több tízmillió eurót költ a rovarevés – mint régi táplálkozáskultúra – népszerűsítésére. Hiszen az értékes tápanyagtartalmú rovarok tenyésztési költsége elenyésző a négylábúakéhoz képest, s ökológiailag is hasznos, mivel nem fokozza az üvegházhatást, a globális felmelegedést.

Nemrég az ENSZ összeállította az ehető férgek toplistáját: legalább 1500 fajtából válogathat, akinek van hozzá gusztusa – élvonalban az óriás vízi poloskával, ganajtúróval, óriáshangyával. A szakértők szerint jelenleg 120 országban esznek bogarat. Ha nem tennék, a Földön még nagyobb volna az amúgy is növekvő élelmiszerválság (húsz év múlva már nem is lesz elég állati hús), de ha még többen tennék, egymilliárddal csökkenhetne az éhezők száma.

Persze mindent csak mértékkel! Floridában hagyomány rovarevő versenyeket rendezni, melynek legutóbbi első helyezettje, egy 32 éves férfi – miközben megdöntötte előző évi rekordját – annyi csótányt falt be, hogy a helyszínen meghalt. Mivel a többieknek semmi baja nem lett, a győztes kétségkívül túlette magát a fődíjért, egy óriáskígyóért. Az ilyen balszerencse sajnos nem kedvez az ENSZ rovarevésre buzdító erőfeszítéseinek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek