Online veszélyben a gyerekeink

A fiatalok online aktivitása egyre nagyobb méreteket ölt, így a szülők méltán aggódnak gyermekeik jövője miatt.

Család-otthonKovács Réka2012. 11. 29. csütörtök2012. 11. 29.

Fotó: Nemeth Andras Peter

 Online veszélyben a gyerekeink Fotó: Nemeth Andras Peter

 A Pew Research Center felméréséből kiderült, hogy aktív online életet élő gyermekek szülei aggódva figyelik gyermekük tevékenységét, azt, hogy mit látnak belőlük mások, esetleg hogyan figyelik meg tevékenységüket. De emellett az is aggasztó, hogy a fiatalok esetleg olyan digitális lábnyomot hagynak maguk után, amely hosszabb távon kihatással lehet az életükre.

Az adatok szerint tízből több mint nyolc szülőt aggaszt, a reklámozók milyen adatokat gyűjtenek tinédzser gyermekeikről a világhálón, de hasonlóan nagy arányban nyugtalanítja őket, vajon hogyan viselkedik gyereke idegenekkel szemben a világhálón. Sokan azért féltik gyermeküket, hogy online tevékenységük nehogy negatívan hasson az iskolai vagy munkahelyi előmenetelükre.

Ezek a kérdések a fiatalabb, 12-13 éves gyermekeket nevelő szülők esetében a leghangsúlyosabbak. A kutatás arra is rámutat, hiába a szülői aggodalom, ha sokszor nem tudják ellenőrizni gyermekeiket. Míg ugyanis a felmérés során megkérdezett tinik egy része jelezte, a szülői felügyelet megakadályozza őket, hogy butaságot csináljanak, mások tudják, hogyan kell rejtőzködni szüleik elől. A legnagyobb közösségi oldal, a Facebook felhasználói közül példádul sok fiatal úgy állítja be adatait, hogy szüleik csak meghatározott dolgokat láthassanak online aktivitásukból - olvasható az ELTE hírlevelében.

Ezek is érdekelhetnek