Patika csak ráérőknek?

A gyógyszerésznek minden receptkiváltáskor alaposan ellenőriznie kell majd a beteget, de főszerepet kapnak a gyógyszerbiztonság fenntartásában, a tájékoztatásban is – mi viszont fizethetünk, ha jogosulatlanul vettük igénybe a támogatást.

Család-otthonKun J. Viktória2013. 01. 12. szombat2013. 01. 12.

Kép: Ágasegyháza, 2007. január 22. Patika, gyógyszertár, recept. Fotó: Ujvári Sándor

Patika csak ráérőknek?
Ágasegyháza, 2007. január 22. Patika, gyógyszertár, recept. Fotó: Ujvári Sándor

Hamarosan 10-15 perccel hosszabb lehet a várakozás: nagyjából ennyi időt vesz igénybe ugyanis az az ellenőrzés, amit a patikák számára januártól előír a törvény. Az áprilistól kötelező rendelkezés szerint a patikus első dolga kell legyen, ha kezébe veszi a receptet, hogy megnézze a beteg egy éven belül szedett gyógyszereinek lajstromát. Már ha a biztosított ez ellen nem tiltakozik, mert ha mégis, azt haladéktalanul jeleznie kell az egészségbiztosítónak. A patikusok szerint az előírás pontosságával is gond van. „Nincsenek tisztázva a hatáskörök, az, hogy nekem pontosan mire is van jogosítványom. Nem túl életszerű, hogy megnézem a beteg előéletét, és ha valami ellenjavallt, akkor majd én átállítom a gyógyszerelését. Azt ugyanis az orvos írta neki elő” – mondja a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének igazgatója, aki nem tartja szerencsésnek, hogy mostantól a patika definícióból kimarad a kiskereskedelmi tevékenységre való utalás. Dr. Harmath Levente szerint a gyógyszertár speciális egészségügyi intézmény, melynek legfontosabb tevékenysége egészségügyi termékek forgalmazása, s az ezekkel kapcsolatos tájékoztatás. „A gyógyszertár betegutat követ, az orvos–beteg együttműködés kontrolljának adminisztratív ellenőrzőpontja, valamint egészségügyi gondozó szolgáltatást is kínál. Jobb lett volna, ha a jogalkotók utalnak a törvényben a kereskedelmi tevékenységre, de ez a módosítás nem lesz negatív hatással a hatékony és biztonságos gyógyszerellátásra” – állítja a vezető.

Az új szabályozás szerint a biztosított januártól köteles megtéríteni a neki felróható módon jogalap nélkül igénybe vett gyógyszer, gyógyászati segédeszköz és gyógyászati ellátás után folyósított támogatás összegét. Ennek pontos értelmezése azonban egyelőre még a gyógyszerészeknek is fejtörést okoz. „Az, ha valaki érvénytelen taj-kártyával jön, azonnal látható, eleve meg sem kapja a támogatást. Ha más ok miatt később derül ki, hogy esetleg másra használta a készítményt, mint amire felírták neki, vagy más visszásság miatt nem jogosult a támogatásra, az eddigi gyakorlat szerint azt a biztosító úgy oldotta meg, hogy a patikáknak nem utalta át azt a támogatást. Neki így volt a legegyszerűbb, mi viszont bottal üthettük ezt a pénzt. Egyelőre nem világos, min változtathat az újítás” – jegyzi meg Harmath.

A patikáknak a gyógyszerbiztonság ellenőrzésében is oroszlánrészük lesz a jövőben. Részletes betegtájékoztatást kell adniuk, a klinikailag jelentős kölcsönhatásokat fel kell tárni, az azonos hatóanyagú, de eltérő nevű gyógyszerek párhuzamos szedésével járó kockázatokra fel kell hívni a figyelmet, ha a beteg helyettesíthető hatóanyagot tartalmazó gyógyszert alkalmaz. A beteget tájékoztatni kell a betegség megelőzési módjairól, fel kell deríteni a betegnél jelentkező mellékhatásokat, ismételt gyógyszerkiváltás esetén vizsgálni kell a beteg együttműködését.

Ezek is érdekelhetnek