Téli jázmin: sárga csillagok a hóban

Duzzadó rügyekkel, nyílásra készen várja az első bíztató, melengető sugarakat a hajlékony, üdezöld ágú téli jázmin, és megeshet, hogy a hó alól fognak kikandikálni az első fényes, sárga virágcsillagai.

Család-otthonValló László2013. 01. 23. szerda2013. 01. 23.

Kép:

Téli jázmin: sárga csillagok a hóban

Igazi télbúcsúztató, tavaszköszöntő kerti dísz ez a lomhullató cserje, amelynek négyszögletű ágrendszere ívesen lehajló hajtásokból áll. Virágai még a levelek kihajtása előtt nyílnak, gyakran már februárban.

A téli jázmin (Jasminum nudiflorum) a talajban nem válogat, noha a mélyrétegű, tápanyagban gazdag talajon díszlik a legszebben. Könnyen formálható, fagytűrő a betegségeknek ellenálló cserje, amely a napon és félárnyékban egyaránt jól fejlődik. (A nyári szárazságban meghálálja az öntözést.) Lehajló, csüngő-kúszó alkata miatt alkalmas támfalak, rézsűk befuttatására is, de alacsonyabb, tömött sövény is nevelhető belőle. (Elvirágzás után metsszük.) Hajtásdugvánnyal jól szaporítható, de mivel a földre érő hajtásai maguktól is meggyökeresednek, így is szaporíthatjuk: a gyökeres hajtást levágjuk, majd a földből óvatosan kiemelve új helyére ültetjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek