Csöpögtesse a fülébe!

A vöröshagymát már az ókori egyiptomiak is ismerték. A hie¬¬roglifák között a növekedés, a termékenység szimbólumaként szerepelt – míg a rómaiaknál Plinius említi gyógyító tulajdonságait. Hazánkba Közép-Ázsiából került. Kéntartalmú vegyületei, illetve illóolaja erős baktériumölő hatású. A gyökérgumó B-, C- és E-vitaminban gazdag, továbbá kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és mangánt, szelént, cinket tartalmaz.

Család-otthon2013. 03. 27. szerda2013. 03. 27.

Kép: Némethné Baksa Eszter Nagyrákosi gazda és polgármester őrség hagyma 2011 10 02 Fotó: Kállai Márton

Csöpögtesse a fülébe!
Némethné Baksa Eszter Nagyrákosi gazda és polgármester őrség hagyma 2011 10 02 Fotó: Kállai Márton

A vöröshagymalé a nátha kitűnő ellenszere, felszakítja a köhögést, fellazítja a hurutot. A lég¬zőrendszer gyulladásaira gyakorolt hatását az orvosok régóta ismerik. A megfázásos és influenzás fertőzések sikeres ellenfele. Esténként nyomjuk ki fél hagyma levét, ebből 3-4 cseppnyit csorgassunk mindkét fülbe, majd reggelig dugaszoljuk be. Ugyanígy éjszakára egy karikát tegyünk tálkában az éjjeliszekrényre vagy zsebkendőben kössük rá az ágytámlára, hogy az illóolaja átjárja az orrunkat. Fülfájásnál szeletnyi hagymát kendővel rögzítsünk a fülkagylóra.

Hagymaszirupot úgy készíthetünk, hogy egy fej apróra vágott hagymát és három evőkanál mézet összekeverünk másfél deci vízzel. Ezt forraljuk fel, majd 4 órán át hagyjuk állni, s utána passzírozzuk át. (Asztmásoknak teáskanálnyi tormát, hurutosoknak ugyanannyi kakukkfüvet adhatunk hozzá.) Adagja naponta háromszor egy-egy evőkanálnyi. Alkoholos oldatához egy hagymát vágjunk apróra, öntsünk rá 2,5 deci 70%-os alkoholt. Hagyjuk állni 10 napig, majd passzírozzuk és szűrjük át. Napi adagja: 4 teáskanálnyi oldat 1 deci vízben elkeverve.

A nyers hagyma az emésztés doktora: pusztítja a kórokozókat, miközben erősíti a bélflórát és fokozza az epetermelést. De segíti a kiválasztást is, mivel serkenti a vese és a húgyhólyag működését. Lohasztóan hat a prosztatagyulladásra. A zöldhagyma vízhajtásra is alkalmas.

A hagyma a csípés, a kelés, a furunkulus, a szemölcs és az égési sérülés jó ellenszere: egy-egy szeletet helyezzünk a kezelést igénylő területre. Zúzódás, rándulás, ín- és izomhúzódás esetén egy fej hagymát aprítsunk fel, fél deci vízzel és kevéske sóval pépesítsük, s dunsztolva tegyük a fájó testrészre. Eközben fájdalomcsillapító erejét is megtapasztalhatjuk.