Kapós padlizsán

Jó ára van a padlizsánnak: a héten 400 forintot kértek darabjáért a piacon. Bár az is igaz, hogy hajtatásból származó és első osztályú áru volt. Kapós lesz később is, hiszen mint kevés kalóriát tartalmazó zöldség kiváló diétás étel, ugyanakkor jelentősen csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Család-otthon2013. 05. 29. szerda2013. 05. 29.
Kapós padlizsán

Ráadásul sokféleképpen felhasználható: jó alapanyag salátának, lehet rántani, pirítani, tölteni, de készülhet belőle krém vagy pástétom, sőt akár még pörkölt is.

Mint Dél-Ázsiából származó burgonyaféle, a padlizsán (amit törökparadicsomnak is nevezünk) nagyon melegigényes, a hűvös időszakot igen rosszul tűri. Ültethetjük a palántáit a napos, meleg idő reményében. (Vigyázzunk, ne ültessük mélyre.) Igénye a paprikáéval megegyező, így kifejezetten fény- (árnyékban, félárnyékban csak vegetál), víz- (megbízhatóan csak öntözve terem) és tápanyagigényes (az érett szerves trágyával frissen föltöltött, morzsalékos talajban díszlik a legszebben). Fél-egy méteresre növő bokrának átlagos tenyészterület-igénye 60 x 40 centi. (Jót tesz a fejlődésének, ha fekete fóliába ültetjük, mert így az érése fölgyorsul és kapálni sem kell.)

Ha szűkös a csapadék a termés kialakulása során, illetve az érés idején, feltétlenül öntözzük a növényt. A krumplibogár kedveli, támadására számítsunk. Mivel gombás betegségei a paradicsoméhoz hasonlóak, olyasmi szerekkel védhetjük meg a padlizsánt is. Akkor takarítsuk be, ha a bogyó elérte teljes nagyságát, felülete fényes, a magvak benne már jól láthatók, de még éretlenek.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek