Világos helyre tegyük a gyümölcsöket, hogy egészségesebbek legyenek

Tudósok állítása szerint a zöldségeket és gyümölcsöket nem a hűtőben vagy a sötét kamrában kellene tartani, hanem fényes helyen, mert szükségük van a napok és éjszakák körforgására ahhoz, hogy előállítsák az optimális tápanyagszintet és ízt.

Család-otthonKovács Réka2013. 06. 26. szerda2013. 06. 26.
Világos helyre tegyük a gyümölcsöket, hogy egészségesebbek legyenek

Mivel a gyümölcsök leszedés után is életben maradnak, így a biológiai órájuk is tovább ketyeg, vagyis szükségük van az aktív és passzív időszakok váltakozására. Ezért ha világosra tesszük őket, akkor a körforgás folytatódik az egészséges ütemben, így a megmaradnak egészséges állapotban.

A tanulmány szerint ezért az, hogy miként tároljuk, sőt még az is, hogy mikor fogyasztjuk el a gyümölcsöt vagy zöldséget nagyban befolyásolja az egészségre gyakorolt hatását a leszedéstől számított egy héten belül.

A houstoni Rice Egyetem kutatásában káposzta leveleket vizsgáltak, melyek egy részét 12 óránként fényviszonyok közé tették 3 napig, míg a másik részét állandó megvilágítás vagy teljes sötétségbe. A természetes fényben tartott levelekben a kulcsfontosságú tápanyagok magasabb arányban voltak jelen, míg a rovarlárvákból fele annyi fejlődött ki a leveleken.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek