Akiken semmi sem segít

Fellélegezhetnek azok a magas vérnyomásban szenvedő betegek, akiknek eddig nemigen használt a gyógyszeres kezelés, netán túl sok pirulát kell bekapkodniuk. Pár perces beavatkozással orvosolható a bajuk – sőt a világon először nálunk végeztek pacemakeres betegen ilyen műtétet.

Család-otthonBiczó Henriett2013. 07. 16. kedd2013. 07. 16.

Kép: Háziorvosok betegség doktor egészségügy 2010.07.15. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Akiken semmi sem segít
Háziorvosok betegség doktor egészségügy 2010.07.15. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Magyarországon az elmúlt hónapban végeztek először ballonkatéteres módszerrel vérnyomáscsökkentő beavatkozást. A vese verőereit körülölelő idegrendszeri fonatot rádiófrekvenciás roncsolással kiiktatják, így megszüntetik a vese – mint az egyik legfőbb vérnyomás-szabályozó központ – és az agy közötti kóros információáramlást. Az új eljárásban a veseartériába juttatott ballon számos elektródájának használatával lerövidül a rádiófrekvenciás energia leadási ideje: a korábbi 10 percről a két vese esetében csupán 1 percre.

– A magas vérnyomásban szenvedők 95 százalékánál nem tudjuk, mi az oka a betegségnek. Az érintettek jelentős része kezelhető gyógyszerekkel, de csaknem négy százalékuknál bármiféle medicina hatástalan. Elsősorban náluk lehet életmentő a ballonkatéteres beavatkozás – mondja dr. Dézsi Csaba András, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház kardiológiai osztályának főorvosa, aki a műtétet végző munkacsoportot vezette. – Azoknál a hipertóniás betegeknél is indokolt a beavatkozás, akik legalább négyféle gyógyszert szednek – ezek közül az egyik vízhajtó –, de a vérnyomásuk ennek ellenére sem megy lejjebb 160/100 Hgmm-nél. A korábbi, legalább fél órán át tartó, hasi fájdalommal járó, éppen ezért leginkább altatásban végzett műtéttel ellentétben az új beavatkozás mindössze pár percig tart, a fájdalom pedig harminc másodpercig. A beteg csak érzéste-lenítőt kap. Az is lényeges szempont, hogy míg korábban hónapokat kellett várni, mire a beteg szervezetében érdemi vérnyomáscsökkenés történt, most már röviddel a műtét után mérhető a beavatkozás hatása – mondja a főorvos.

A radiológusból, intenzív terápiás orvosból és érsebészből álló munkacsoport az első beavatkozást egy 49 éves nőn végezte el, akinek eddig nyolc gyógyszerből álló kombinációval sem sikerült 180-200/100 Hgmm értékről tartósan csökkenteni a vérnyomását. A második pedig már világszenzációnak számít, hiszen eddig sehol nem végeztek ilyen műtétet pacemakerrel élő betegen. – Nem tudtuk előre, hogy a veseartériában alkalmazott rádiófrekvenciás energia használata milyen hatással lesz a szívritmus-szabályozóra. A rövid energialeadás miatt egyébként nem jelentkezhet olyan zavar a pacemaker működésében, amit ne tudnánk sikerrel elhárítani – nyilatkozta Dézsi professzor. A 68 éves cukorbeteg nőnél, aki korábban már átesett egy szívkoszorúér-tágításon, semmilyen komplikáció nem lépett fel.

Ezek is érdekelhetnek