Divatjamúlt szépség

Kertünk egyik legpompásabb dísze a kardvirág, ami vágott virágnak is kitűnő, ám az utóbbi években mégis csökkent a népszerűsége. (Amiben persze része van annak a sok újdonságnak is, amivel a nemesítők kápráztatják el évről évre a virágok szerelmeseit.)

Család-otthonValló László2013. 07. 10. szerda2013. 07. 10.
Divatjamúlt szépség

Dél-Afrikából származik, de ma már szerte a világon termesztik szebbnél szebb nemesített változatait. Hagymagumós növény, amely a felálló szárán hozza kalászhoz hasonló, illatos virágfüzéreit. Igényes növény: napos fekvést és tápanyagban gazdag, jó szerkezetű (homokos) talajt kíván. Hagymagumóit április elejétől egészen május végéig ültethetjük, így nyújtva meg a virágzási időszakot. A gumókat 10 centi mélyre és egymástól 15 centis távolságra ültessük. A kardvirág jól mutat önmagában, különböző színváltozataival, de olyan évelők társaságában is, mint a margaréta, a kúpvirág, a szarkaláb.

Elvirágzás után hagyjuk a növényt visszaszáradni, hagymagumóit csak október közepétől kezdjük el fölszedni. Ekkor a szármaradványokat vágjuk vissza 5 centis csonkra, a hagymákat tisztítsuk meg, majd szellős, hűvös helyiségben, ládába téve vagy újságpapírba csomagolva tegyük el télire. Egyúttal válasszuk le az új sarjhagymákat, osztályozzuk méret szerint és úgy teleltessük.