Majdnem csodaszer

Jótékony hatású növényekről naponta hallunk, ám hogy ugyanaz a gyümölcs gátolhatja a fogszuvasodás, a húgycsőfertőzés, a gyomorfekély, sőt a rák bizonyos fajtái kialakulását, azt hitetlenkedve fogadjuk. Pedig az amerikai tőzegáfonya ilyen bogyó. De honnan szerez az egyszerű földi halandó amerikai tőzegáfonyát? A tájékoztatón megnyugtattak: az említett gyümölcs nem más, mint a nálunk jól ismert vörösáfonya.

Család-otthonBiczó Henriett2013. 07. 08. hétfő2013. 07. 08.
Majdnem csodaszer

A sokoldalú vörös bogyót az USA északi részén termesztik. Az indián törzsek a nyílvesszők ejtette sebekre használták gyógyírként. Az első európai telepesek a XVII. század elején találkoztak vele, majd a bálnavadászok és a tengerészek a skorbut megelőzésére vitték magukkal zsákszámra. Magas antioxidáns-tartalma védi a szervezetet a nikotin, az alkohol, az UV-sugárzás káros hatásai miatt keletkező szabad gyökök támadása ellen. Ezek az agresszív anyagok rombolják a szervezet sejtjeit, s összefüggésben állnak az érelmeszesedés, a cukorbaj, a reumás betegségek kialakulásával.

A tőzegáfonyában lévő tanninok megnehezítik egyes baktériumok letapadását a sejtfalakra és a nyálkahártyákra, gátolják a húgycsőfertőzés kórokozóinak megtelepedését a húgyúton, akadályozzák a fekélyt okozó helicobacter baktérium rögzülését a gyomorfalon. A tanninok segítenek megelőzni a tüdő- és végbéldaganatok kialakulását, s miattuk a szájban lévő baktériumok is nehezebben állnak össze fogkővé, ami a fogszuvasodás és a fogbélgyulladás kiváltó oka.

Gyógyhatása mellett a kulináris élvezetekben is előkelő helyet foglal el a tőzegáfonya, így például az amerikai hálaadásnapi pulyka elképzelhetetlen áfonyaszósz nélkül. A leszüretelt mennyiségnek mindössze 5 százalékát fogyasztják nyersen: savanykás íze így nem olyan élvezetes, mint szárított változatban.

Fahéjas-áfonyás zsemle

66 dkg lisztből, kevés langyos vízben felfutott szárított élesztőből (7 gramm), 10 dkg cukorból, csipetnyi sóból, 4 dl langyos tejből, 1 tojásból és egynek a sárgájából tésztát dagasztunk. Ha már kezd elválni az edény falától, beledolgozunk 10 dkg olvasztott vajat és egy kávéskanálnyi őrölt fahéjat is. Ne legyen nagyon tömör, ha kell, adjunk hozzá kevés langyos vizet vagy tejet. Letakarva hagyjuk a duplájára kelni. Lisztezett deszkára borítjuk, belegyúrunk 10 dkg aszalt vörösáfonyát. 16-18 db kerek zsemlét formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsin, letakarva a duplájára kelesztjük. 200 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük.

A tetejére mázat csorgathatunk. Ehhez 4 evőkanál cukrot ka¬ra¬mellizálunk 4 evőkanál vízzel, s ha már halványbarna, felengedjük a másik 4 kanál vízzel. Ezzel a forró, híg karamellel gyorsan megkenjük a kisült zsemléket.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek