Túlterhelt véredények

A kánikulában nemcsak a visszérrel bajlódók, de az egészséges érrendszerrel megáldott emberek is tapasztalhatják, hogy a lábaikon kitágulnak a véredények. A szervezet így próbálja egyensúlyban tartani a hőháztartását: miközben hőt ad le, fokozódik a vérkeringés.

Család-otthonHabik Erzsébet2013. 08. 05. hétfő2013. 08. 05.

Kép: magassarkú cipő tűsarok lábbeli egészség tartás testhelyzet divat öltözködés 2012 08 05 Fotó: Kállai Márton

Túlterhelt véredények
magassarkú cipő tűsarok lábbeli egészség tartás testhelyzet divat öltözködés 2012 08 05 Fotó: Kállai Márton

A visszerek közvetlenül a bőr felszíne alatt futnak, a bennük áramoló vér festi őket kékre, így nyáron még feltűnőbbé válnak. A tágult visszerek esetében akkor beszélhetünk betegségről, ha a tünet állandósul vagy romlik az állapot. A visszérbetegség szempontjából különösen veszélyeztetettek a kismamák, valamint az ülő- és állómunkát végzők – figyelmeztet dr. Szeberin Zoltán, a Semmelweis Egyetem docense.

Az érrendszer puha falú csövekből áll, az alsó végtagokban nagyobb a nyomás, mint a test felső régióiban. A láb ezért állandó terhelés alatt áll, de normális esetben az erek rugalmassága ellensúlyozza a nyomást. Ahogy múlnak az évek, az érfalak meggyengülnek, rugalmatlanná válnak, a hidrosztatikus nyomás pedig feszíti, megnyújtja a szöveteket, melyek már képtelenné válnak a visszahúzódásra. Maradandó elváltozás jön létre, ami visszérgyulladáshoz, trombózishoz, sőt a legrosszabb esetben halálhoz is vezethet. A szakember azt tanácsolja, hogy igyunk naponta 2,5-3 liter vizet, ez segíthet a megelőzésben. A vény nélkül kapható krémek, tabletták enyhítik a tüneteket, de magát a betegséget nem gyógyítják meg.

Javallott a könnyű, rendszeres mozgás – például séta, kocogás, biciklizés. Utazás közben az autóból többször is kiszállva tornáztassuk meg a lábunkat, míg repülőúton a székben ülve időnként feszítsük le, majd fel a lábfejet, mozgassuk meg a bokát. A duzzadó visszereken segíthet a kompressziós harisnya, mely a bokánál erősebben szorít, fokozva a vérkeringést a lábszárban.
 

Ezek is érdekelhetnek