Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Nyílt titok, hogy a fehér cukorral csínján kell bánni az egészségeseknek is, sőt ha a vércukor értéke megemelkedett, bizony száműzni kell az étrendünkből. Sokan édesítik a teájukat, egyes ételeiket mézzel, pedig ez utóbbi szénhidráttartalma semmivel nem alacsonyabb, mint a répacukoré. Tehát akinek csökkentenie kell a szénhidrátbevitelét, az nem eheti a mézet sem, sőt nem fogyaszthat gyümölcscukrot (más néven fruktózt) és juharszirupot sem.
Kép: Édesitöszer édesítőszer stevia kávé 2013.10.13. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter
Szerencsére ma már számos édesítőszer létezik, melyek nem emelik meg a vércukorszintet és nem is hizlalnak. Nos, ezek nem a legolcsóbb termékek, viszont kiadósak. Ám hosszú távon jobban megéri az egészségünkre, semmint a cukorbaj elleni gyógyszerekre költenünk.
Stevia (sztívia)
A stevia növényt a dél-amerikai indiánok használták, mígnem az élelmiszeripar is felismerte az értékeit. A folyadék- és porformában megvásárolható sztívia tökéletesen helyettesíti a cukrot, de sokkal édesebb: a kristálycukor édesítő hatásának 200-300-szorosát képes kifejteni. Nagyon gazdaságos, hiszen kevés kell belőle. Sütésre és főzésre is alkalmas, bár az ízét nem mindenki kedveli. Nem tartalmaz mesterséges adalékanyagot, nem emeli meg a vércukorszintet, óvja a fogakat. Az ára 20 grammos kiszerelésben 2000 forint körüli, de ezzel a mennyiséggel 6 kg kristálycukrot válthatunk ki. Bioboltokban kapható.
Nyírfacukor
Ma már nem a nyírfa kérgéből, hanem kukoricaszárból vonják ki. Az állaga ugyanolyan, mint a hagyományos kristálycukoré, az íze is nagyon hasonló, talán kissé édesebb. Lehet vele sütni, főzni, lekvárt és befőttet készíteni. A süteményekbe kevesebbet tegyünk belőle, mint amennyit cukorból használnánk. (Mivel az élesztőt nem aktiválja, így a kelt tésztához a hagyományos cukor kell.) Nem hizlal, nem emeli meg a vércukorszintet, a szervezet csak lassan dolgozza fel. Cukorbetegek is fogyaszthatják, természetesen beleszámolva a szénhidrát napi megengedett mennyiségébe. Minden nagyobb bevásárlóközpontban kapható, 250 grammos kiszerelésben az ára átlagosan 1200 forint körüli.
Eritrit
Az eritrit vagy eritritol természetes cukoralkohol, ami gyümölcsökben (pl. körte, dinnye, szőlő) is előfordul. Növényekből vonják ki. Látványra és ízre is hasonlít a hagyományos cukorra. Annyira nem édes, mint a stevia vagy a nyír¬facukor. Teljesen kalóriamentes, azaz semennyi szénhidrát nem szívódik fel belőle, így cukorbetegek számolgatás nélkül használhatják ételeik édesítésére! Az eritrit frissességet és puhaságot kölcsönöz a süteményeknek, bátran kísérletezzünk vele. Lehűti a forró folyadékot, illetve a jeges eritrites folyadékot nehéz feloldani, így fagylalt készítésére nem ideális. A poháron finom kristályokat hoz létre, amitől koszos hatása lesz az üvegnek. Ára 250 grammos ki-szerelésben 800-1000 forint körül van. Bioboltokban kapható elsősorban.
Szacharin
A szacharin a legrégebbi mesterséges édesítő, ára jóval alacsonyabb, mint az eddig megismert édesítőszereké. Fehér kristályos por, édesítőképessége 550-szer nagyobb a répacukorénál, ezért hozzák forgalomba apró tabletták formájában. Kesernyés mellékízét igyekeznek elfedni. Nem természetes anyag, de édesítőszerként veszélytelen. Minden élelmiszerboltban kapható.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu