Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nyilvánosságra hozta 48 féle száraztészta laboratóriumi vizsgálatának megállapításait. Elemezték a tészták savfokát, nedvesség- és tojástartalmát.
Kép: száraz tészta tojás főzés élelmiszer spagetti penne lebbencs csusza 2013 10 13 Fotó: Kállai Márton
A savfok a frissességre utal: minél kisebb az értéke, annál frissebb a termék. A nedvesebb száraztésztákban a mikrobák könnyen elszaporodhatnak, emiatt a nedvességtartalom legfeljebb 13% lehet. A tojástartalom száraztészták esetében az egyik legfontosabb minőségi paraméter, mivel a hazai vásárlók elsősorban azt nézik, hány tojásos a tészta. Más szempontok – főzési tulajdonságok, a termék ára stb. – mellett főként a tojásszámot veszik figyelembe.
A vizsgálat során a fogyasztóvédelmi hatóság a vizsgált termékek csaknem egyötödénél tapasztalt valamilyen hibát: a minták 6%-ánál mértek a megengedettnél nagyobb nedvességtartalmat, 15%-a pedig a címkén feltüntetettnél lényegesen kevesebb tojást tartalmazott. Előfordult olyan tészta is, ami nyolc helyett csupán három és fél tojást tartalmazott kilogrammonként.
A vétkes gyártókat egyrészt fogyasztóvédelmi bírsággal sújtották. Egyszersmind a „gagyi termékeket” vissza kellett hívniuk a kereskedelemből, illetve kénytelenek a valós adatokat tükröző csomagolást alkalmazni.
Tésztaokosító
A tészta nálunk az egyik legnépszerűbb étel, a magyarok 85 százaléka a tojásos tésztát szereti. A legtöbben a négytojásost kedvelik, levesbetétként pedig a nyolctojásos tészták viszik a prímet. A tészták semmiféle mesterséges színezőanyagot nem tartalmazhatnak, de természetest – például paradicsompürét vagy -port, parajpürét vagy -port, céklát, sárgarépát – igen.
Mitől annyi?
A közönséges búzaliszttel készült tésztához általában tojást adnak. A csomagoláson feltüntetett tojástartalom mutatja, hogy egy kilogramm száraztészta hány tyúktojást vagy ennek megfelelő mennyiségű tojáskészítményt, tojásport, esetleg tojáslevet tartalmaz. A tészta maximum nyolctojásos lehet. Minél magasabb a tojástartalom, annál magasabb a fehérjetartalom, s ezzel párhuzamosan a zsírtartalom is. Így a durumbúzából készült, tojás nélküli tészta fehérjetartalma magasabb, zsírtartalma viszont alacsonyabb.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu