Egy hét alatt közel 6000 vizsgálat

2013 őszén is több tucat szakorvos és egészségügyi szakember – csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermek neurológus, radiológus, fül-orr-gégész, fogorvosok, szülész-nőgyógyász, kézsebész és szakápolók – vett részt a Gyermekmentő erdélyi gyógyító körútján.

Család-otthonKovács Réka2013. 11. 19. kedd2013. 11. 19.

Fotó: LucaKende

Egy hét alatt közel 6000 vizsgálat Fotó: LucaKende

Csíkszentdomokos, Csíkszereda, Csíkszentmárton, Szentegyháza, Csíkszentkirály, Kóstelek és Székelyudvarhely iskoláiban, óvodáiban és a Hargita megyei kórházban szűrték, vizsgálták a gyerekeket. Továbbá 56 magyarfalvi és csíkfalvi moldvai csángó gyermek szűrését végezték el. Orvosaink közel kétezer gyermeket vizsgáltak egy hét alatt, 14 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést, vagy műtétet.

De nemcsak a gyerekeknek, hanem a nőknek is volt lehetőségük szűrővizsgálatra jelentkezni, ugyanis ismét a csoporttal tartott a Gyermekmentő nőgyógyászati szűrőkamionja, ahol mintegy 340 nőgyógyászati szűrést végeztek el az orvosok egy hét alatt. 24 megvizsgált esetében derült fény súlyos elváltozásra/betegségre. Mindez mutatja, milyen fontos a megelőzés, vagyis a rendszeres szűrővizsgálatok.

Ugyancsak részt vett a gyógyító körúton az elmaradhatatlan mozgó fogorvosi rendelő. A fogorvos-csoport egyik tagja, dr. Fórizs Etelka már tizenkilencedik éve jár önkéntesként a Gyermekmentővel Erdélybe.

A fogorvosok egy hét alatt közel 300 óvodás és általános iskolás gyermek fogait vizsgálták meg a mobil rendelőben. Ahol kellett, kezelést végeztek, és mindenkinek elmagyarázták, miért fontos a fog- és szájápolás. Szerencsére idén is fejlődést és látható eredményeket tapasztaltak a fogorvosok, ami a több éve tartó – évente kétszeri – szűrésnek és kezelésnek is köszönhető. A kevesebb rossz fog miatt több idő maradt a megelőzésre, a fogvédelemre és a helyes fogmosási technikák bemutatására.
 

Ezek is érdekelhetnek