Mit eszünk az év végén?

Hazánkra nem jellemző halfogyasztás az év vége felé jelentősen megnő, de magyarok kedvence még így is a hús hússal. Ehhez nagyban hozzájárul a év végi virsli is, amelyből egy-egy háztartás akár 80 dekagrammnyit is kosarába tesz az év utolsó időszakában.

Család-otthonKovács Réka2013. 12. 21. szombat2013. 12. 21.
Mit eszünk az év végén?

Az év utolsó hónapjára esik a háztartások napi fogyasztási cikk vásárlásaiból származó összforgalom mintegy 10 százaléka, hiszen ilyenkor mindenki készülődik a családi-, baráti összejövetelekre, ahol a együttétkezésé a fő szerep. Szeretjük a húsokat, ebből az egész évben megvásárolt mennyiség mintegy tizede (10-13 százalék) koncentrálódik decemberre. A karácsonykor igen népszerű hal esetében ennél is nagyobb a szezon értékesítésből kivett részesedése: az egész éves mennyiségből közel 40 százalékos forgalommal részesül ez az egy hónap.

Szintén a szezon, illetve a szilveszter este slágerterméke a virsli. A háztartások több mint fele vásárol decemberben virslit és nem is keveset. A termék éves mennyiségi összforgalmának közel egyötöde koncentrálódik decemberre. Az utolsó havi forgalom 2012-ben növekedni is tudott az előző év utolsó hónapjához képest annak ellenére, hogy 2011-ről éves szinten némileg visszaesett a virsli iránti kereslet 2012-ben. A családok átlagosan 60 dkg virslit vesznek egy-egy bevásárlás alkalmával, a decemberi időszakban pedig ez közel egyharmadával megugrik: több mint 80 dkg-ra nő az átlagos mennyiség, ami egy vásárlás alkalmával a kosarakba kerül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek