Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A rostok fontos összetevői az egészséges étrendnek, mégis méltatlanul kevés figyelmet szentelünk nekik. Feladatuk, hogy kisöpörjék, méregtelenítsék a szervezetet. Megfelelő mennyiségű rost bevitelével számos betegség elkerülhető, a meglévők tünetei pedig jelentősen enyhíthetők.
Hippokratész már több mint kétezer évvel ezelőtt a barna kenyér fogyasztását szorgalmazta a fehér helyett „a belekre való üdvös hatása miatt”. Tanácsai ma is megszívlelendők: egy 500 ezer fő részvételével elvégzett kutatás azt bizonyította, hogy azok közül, akik naponta legalább 35 gramm növényi rostot fogyasztottak – egy felnőtt számára ennyi az ideális mennyiség –, 40 százalékkal kevesebben betegedtek meg vastagbélrákban, mint akiknek csak a szokásos 15 gramm rostot tartalmazta az étrendje.
Az élelmi rostok nem „tápanyagok”, nem tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, mégis kedvezően hatnak a szervezetre. Serkentik az emésztést és az anyagcserét oly módon, hogy miközben csaknem emésztetlenül jutnak le a vastagbélig, ott megkötik a salakanyagokat és felszívják belőle a méreganyagokat. Növelik a bélmozgást, elősegítik a jó bélműködést. Fontos szerepet kapnak a fogyókúrában is: a rostban gazdag étel laktatóbb, segít kordában tartani az étvágyat.
A rostoknak két fajtáját szoktuk megkülönböztetni. A vízben oldódók – mint például a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, az árpa, zab és rozs – a glükóz felszívódásának lassításával szabályozzák az inzulinszintet, segítenek megelőzni a vércukorszint hirtelen növekedését és csökkenését, megkötik a koleszterint. A vízben nem oldható rostok lerövidítik a táplálék áthaladási idejét a bélcsatornán, serkentik a bélmozgást, így orvosolják a székrekedéses panaszokat. Ilyen rostok gazdag forrásai a teljes kiőrlésű gabonalisztekből készült pékáruk, a rizs, a kukorica és a diófélék.
Számos fogadalmat teszünk az új év kezdetén – végre határozzuk el azt is, hogy megreformáljuk étkezési szokásainkat, újratervezzük a család étrendjét. A rostokban gazdag táplálkozásra azonban csak fokozatosan szabad áttérni, ellenkező esetben hasmenést, puffadást és más kellemetlen jelenségeket tapasztalhatunk. Ne feledkezzünk meg a bőséges folyadékbevitelről sem – a kívánatos mennyiség naponta 2-3 liter –, mert a rostok csak vízzel együtt fejtik ki áldásos hatásukat, ennek hiányában akár még székrekedést is okozhatnak.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu