Essen jól! Életeket mentett a képzés a vizes fürdőszobában, a buszon

Ne a kosarat óvjuk! - Az eséstan módszereit Dobrotka Béla egykori dzsúdóbajnok dolgozta ki. Budapesten megnyitotta az Esések Iskoláját, naponta tanít és küzd azért, hogy módszere ingyenes tananyag legyen, mert amellett, hogy életeket ment, milliárdokat spórolhat az államnak.

Család-otthonKeresztény Gabriella2014. 04. 24. csütörtök2014. 04. 24.

Kép: Dobrotka Béla oktat az esések iskolája elnevezésű program keretében tanfolyam oktatás egészség időskor baleset törés 2014 04 14 Fotó: Kállai Márton

Essen jól! Életeket mentett a képzés a vizes fürdőszobában, a buszon
Dobrotka Béla oktat az esések iskolája elnevezésű program keretében tanfolyam oktatás egészség időskor baleset törés 2014 04 14 Fotó: Kállai Márton

Egy kaposvári gyógypedagógiai iskolában sérült gyerekek terápiás dzsúdóoktatója voltam – kezdi az 54 éves férfi.

– Ott jöttem rá, hogy nem csak számukra fontos megtanulni a helyes esést, de az épeknek is hasznára válna ez a tudás. Tanfolyamaink résztvevői az óvodások és az iskolások, valamint az aktív idősebb hölgyek. Erre a két korosztályra leselkedik a legtöbb veszély. A gyerekek rohangálnak, folyton elesnek, ezért a védekező reflexeiket kell úgy módosítanunk, hogy sportoláskor is megóvhassák magukat. Az időseknél a legtöbb törést a megritkult csontozat okozza eséskor.

A helyes mozdulatokat a jelentkezők már az első órákon úgy begyakorolják, hogy a kritikus pillanatokban is ösztönösen emlékezzenek rájuk. Az első és legfontosabb a fej védelme. A hölgyeknél sajnos gyakori, hogy zuhanáskor inkább a kosárban lévő tojást óvják, s kézzel kitámasztanak: ez okozza a legtöbb csukló-, könyök-, váll- és kulcscsonttörést, de akár agyrázkódás is lehet a vége. Ezért eséskor a fejünket mindig szorítsuk a mellkasunkhoz, védve a koponyánkat. Ha nem tudjuk elkerülni a bajt, igyekezzünk leguggolni és próbáljunk az oldalunkra gördülni, mert így tompítjuk a becsapódás erejét.

– Volt tanítványom a legrázósabb terepen, a szűk, kicsempézett, vizes fürdőszobájában csúszott el. A csuklóját ugyan eltörte, a betanított fejtartás azonban megvédte a koponyáját. Egy idős hölgy tanulómat a buszon a guruló mozdulat mentette ki a csávából, sikerült kisebb sérülésekkel megúsznia a hanyatt esést – elemez Dobrotka Béla. – Az Esések Iskolájába jelentkező egészségi állapotfelmérő kérdőívet kap: van-e csontritkulása, gerincbetegsége, magas vérnyomása, ér- és szívrendellenessége, túlsúlyos-e, mennyire képes leguggolni stb. Nem utasítjuk el a „problémás” jelentkezőket sem, de másképpen foglalkozunk velük. A tanítványaink zöme hölgy, 50-től 83 éves korig. Kimaradó még nem volt, sokan inkább újra beiratkoznak. Egy 73 éves néni csak emiatt napi 4 órát utazik.

Az eséstaniskola egyesülete pályázati programokkal szeretné a ma még csak a fogyatékosoknak díjtalan kurzusát mindenkinek ingyenessé téve beépíteni az oktatási intézmények tananyagába. Ám ez állami segítség nélkül nem megy. Pedig még a sportolók jó része sem tud mindig jól elesni, mint azt Törőcsik András volt válogatott labdarúgó minapi súlyos koponyatöréses balesete is példázza.

képalá
Dobrotka Béla óráit az idősebb hölgyek is előszeretettel és haszonnal látogatják

Esés közben guggoljunk le és gördöljünk az oldalunkra. A kezünkkel is tompíthatjuk a becsapódás erejét.

Ezek is érdekelhetnek