Húsvétkor esszük a legtöbb E322-t és E346-ot - túlzásba azért ne vigyük!

Ricinus a csokiban. - Tömjük magunkba a csokoládét húsvétkor. Csokitojást, -nyulat, -bárányt, -csibét, s még ki tudja, milyen formájú figurákból 900 tonnánál is többet faltunk fel tavaly – valószínűleg az idén is tartjuk e fogyasztási szintet, ha éppen túl nem lépjük.

Család-otthonKirály Farkas2014. 04. 21. hétfő2014. 04. 21.

Kép: Csokoládé kakaó csoki csokinyúl csokinyuszi húsvét egészség mértékletesség 2012.04.01. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Húsvétkor esszük a legtöbb E322-t és E346-ot - túlzásba azért ne vigyük!
Csokoládé kakaó csoki csokinyúl csokinyuszi húsvét egészség mértékletesség 2012.04.01. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Meglepő, de ez mintegy a harmadával több, mint a téli ünnepekkor elfogyasztott csoki Mikulások (-szarvasok, egyebek) összessége. Immáron az irdatlan csokimennyiség túlnyomó többsége valódi csokoládé: tavaly a boltjainkban kapható figurák kilenctizede igazi csokiból volt, s csak minden tizediket gyártották bevonómasszából.

Ám egy-egy termék így is gyanús lehet, az összetevők között két E számút is felsorolnak a gyártók (némely esetben többet, de ez a kettő a leggyakoribb): az E322 és az E476 fenyeget a csomagolásról. Nos, nem kell megijedni!

Az E322 civilben lecitin néven futott be fontos karriert. Önmagában is forgalmazzák, hiszen érdemes naponta kanalazni belőle. Egyik alaptulajdonsága, hogy jelenlétében a víz és a zsírok nem válnak szét – az ilyen anyagok az emulgátorok. A csokiba is ezért kerül, mert különben az kissé megolvadva szinte az elemeire esne szét. A tésztákban, margarinokban szintén a víz és a zsírok jó együttműködését garantálja. Ugyanezen jó tulajdonsága által csökkenti testünkben a koleszterinszintet, mivel azt a vízzel elegyedővé alakítja, amely így képes kiürülni a szervezetből. Jól ismert az agyat serkentő hatása is. Többnyire szójababból nyerik, de a napraforgó, repce, földimogyoró, kukorica és tojás is lehet az alapanyaga. Veszélytelen, a szervezet teljes egészében hasznosítja.

Az E476 szintén emulgátor. Ideírom a nevét, de nem szükséges megjegyezni: poliglicerin-poliricinoleát. Ricinusból állítják elő, javítja a csokoládémasszák folyékonyságát. Nélküle igazán vékony és tartós csokibevonatot nem tudnánk készíteni, a figurák pedig kevésbé lehetnének kifinomultak, mivel az E476-nak köszönhetően nem ragadnakbele a formába. Elfogadható napi beviteli mennyisége testsúlykilogrammonként 7,5 milligramm, azaz egy 80 kilós személy 600 milligrammot vehet magához naponta. Húsz deka, azaz két átlagos tábla csokiban persze ennél már több is lehet.

De ennyit csokoládét senki nem eszik naponta, igaz?

Ezek is érdekelhetnek