Nem halálos ítélet

„Táncos villámcsődülettel” hívták fel a figyelmet az idei Nemzeti Rákellenes Napon a szűrés fontosságára. A rák az egész világban, így hazánkban is az egyik vezető halálok.

Család-otthonP. E.2014. 04. 27. vasárnap2014. 04. 27.

Kép: Kübekháza, 2009. március 2. A szűrésre várakozó emberek Kübekházán. Újraindult a tüdőszűrő busz program Csongrád megyében, amely közel egy éve az OEP-finanszírozás hiányában állt le. Egy új életbe lépett rendelet értelmében a 40 évesnél idősebbek évente egyszer díjmentesen vehetnek részt a vizsgálaton. A kistelepülésen élőknek nagy segítséget jelent a helyben elvégzett vizsgálat. MTI Fotó: Rosta Tibor, Fotó: Rosta Tibor

Nem halálos ítélet
Kübekháza, 2009. március 2. A szűrésre várakozó emberek Kübekházán. Újraindult a tüdőszűrő busz program Csongrád megyében, amely közel egy éve az OEP-finanszírozás hiányában állt le. Egy új életbe lépett rendelet értelmében a 40 évesnél idősebbek évente egyszer díjmentesen vehetnek részt a vizsgálaton. A kistelepülésen élőknek nagy segítséget jelent a helyben elvégzett vizsgálat. MTI Fotó: Rosta Tibor
Fotó: Rosta Tibor

A diagnózist néhány éve még „halálos ítéletként” vették a betegek, de ma már változik a közvélekedés. A legtöbb daganatos kór kezelhető, sok pedig gyógyítható, ha idejében felismerik. A számok azonban még nem adnak okot a felhőtlen optimizmusra: hazánkban évente 50 ezer rosszindulatú daganatos megbetegedést diagnosztizálnak, s mintegy 32 ezer életet követel a rák.

A magyar férfiak az első, a nők pedig a második helyen állnak Európában a rák okozta halálozásban. A leggyakoribb típusa a tüdő-, prosztata-, vastagbél-, gyomor- és májrák. A tüdőrákban a magyar férfiak világelsők, s a legnagyobb arányban ez vezet halálhoz is. Mivel a kialakulása 90 százalékban a dohányzáshoz köthető, így leszokással a kockázata csökkenthető.

Hazánkban a gyermekeknél évente 250-300 daganatos megbetegedést diagnosztizálnak. A páciensek felét a Semmelweis Egyetem II. Gyermekgyógyászati Klinikáján, a Tűzoltó utcában kezelik. Itt gyorsan elérhető a diagnózis, ami azért fontos, mert a túlélési esélyt az idejében elkezdett terápia határozza meg – hívta fel a figyelmet dr. Szabó András, a klinika igazgatója. Náluk a gyermekek hematológiai betegségeit már 85-90 százalékban tudják gyógyítani, ami megegyezik a legjobb külföldi intézetek eredményeivel.

A kezelés küzdelmes hónapjaiban pszichológus is segíti a családokat.

Ezek is érdekelhetnek