Tanácsok adósságban úszóknak: így törleszthet a cég

LAKÁSHITELT TÖRLESZT A CÉG. Életbe lépett a lakáshitel-törlesztésről szóló rendelet, amely tisztázza, hogyan, milyen feltételek mellett és mekkora összeggel támogathatja a munkáltató az alkalmazottja törlesztését.

Család-otthonH. J.2014. 04. 14. hétfő2014. 04. 14.
Tanácsok adósságban úszóknak: így törleszthet a cég

- A munkaadó ötévente összesen ötmillió, adómentes forinttal támogathatja dolgozói lakáshiteleinek törlesztését.

- A kormány a személyi jövedelemadó-törvény módosításával 2014. január 1-jével tette lehetővé, hogy a cégek adómentesen támogathassák dolgozóik lakáshitel- törlesztését. A gyakorlatban felmerülő problémákat tisztázza a most hatályba lépett miniszteri rendelet.

- A támogatás felhasználható építkezésre, új vagy használt lakás vásárlására.

- A pluszforintokat az építési költség vagy a vételár 30 százalékáig használhatják fel az igénylők, ez a gyakorlatban maximum havi 83 300 forint támogatást jelent.

- A támogatás összegét a munkáltató közvetlenül a banknak utalja, így ez nekik sem kerül többletköltségbe (a pénz bruttó és nettó összege ugyanis megegyezik).

- Az érintetteknek mindössze minimális adminisztrációt jelent az igénylés. Azt, hogy valaki jogosult-e a támogatásra, a munkáltató feladata kivizsgálni. Ha a foglalkoztatók nem szeretnének sok időt tölteni a papírmunkával, a feltételek vizsgálatát áttolhatják a hitelintézetre is.

- A törlesztés érvényes forint- és devizaalapú hitelekre is.

- A juttatás bármekkora tulajdonjog esetén igényelhető, így a kérvényezőknek nem kell kizárólagos vagy legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal bírniuk.

- Egy lakás, ház esetén egyszerre többen is élhetnek a kedvezménnyel, akkor is, ha esetleg ugyanannál a cégnél alkalmazottak.

Ezek is érdekelhetnek