Ijesztő riasztó - a kullancs nem látszott riadtnak

Mindenkit riogatnak a kollégák a sajtótermékekben: az idén ötször annyi kullancs lesz, mint egy-egy átlagos évben, mert gyenge volt a tél, ráadásul minden második vérszívó fertőzött a Lyme-kór okozójával. No, gondoltam, csatlakozom hozzájuk, hiszen minél többen riogatunk, annál jobb a hatásfok (ráadásul minél kevesebben járnak az erdőben, annál több gomba marad nekem).

Család-otthon (farkas)2014. 06. 25. szerda2014. 06. 25.
Ijesztő riasztó - a kullancs nem látszott riadtnak

Mióta nagyjából három éve megszívtam, hogy megszívott az a kullancs, amelyik miatt hetekig antibiotikumot kellett szednem, meglehetősen alaposan, néha már-már beteges körültekintéssel spriccelem össze kullancsriasztóval a bőröm és a világos színűre cserélt (mert így jobban látszik rajta a vérszívó) ruhám. A frissen vásárolt szer csomagolása és szaga nem különbözik a régebben használtaktól, az ára sem változott sokat – azt a keveset viszont felfelé –, maradt, ami volt: a legdrágább kullancsriasztó. S íme, béfújám az gúnyám riasztószerrel, és bémenék az sűrű erdőbe, és ott lődörgék hosszú percekig. Majd az nadrágom szárára pillanték. Hol pedig egy közepes méretű, riadtnak egyáltalán nem mondható kullancs rakosgatá a lábait, mintegy integetve felém a jószerivel meg sem száradt permetfoltról.

Nem tudom megmondani, hogy ez azért lehet-e így, mert megváltozott a riasztószer összetétele, vagy a kullancsok lettek ellenállók, netán csupán annyi történt, hogy a harminc potenciális támadóból a szer miatt csak egykettő kapott kedvet hozzám.

Azt viszont mindenkinek szeretettel üzenem: az idén érdemes lesz sokkal, de sokkal jobban figyelni ezekre a veszedelmes vérszívókra!

Ezek is érdekelhetnek