Intő jelek, aggasztó tünetek - Gyakran évekbe telik, mire kezelni kezdik

Immunbajok. - A gyerekek azért betegszenek meg gyakrabban, mert a szervezet védekezőrendszere csak 10-12 éves korra fejlődik ki teljesen. Ha az immunrendszer nem látja el megfelelően a feladatát, arra a gyakori és súlyos fertőzések is felhívhatják a figyelmet.

Család-otthonP. E.2014. 06. 11. szerda2014. 06. 11.
Intő jelek, aggasztó tünetek - Gyakran évekbe telik, mire kezelni kezdik

Megeshet, hogy már csecsemőkorban jelentkeznek a hiányzó immunműködés jelei, de évtizedekig is lappanghat a probléma.

Az immunrendszer jelentős részét fehérvérsejtek alkotják, melyek döntően a csontvelőben képződnek, és az egész szervezetben megtalálhatóak, a vérben és a nyirokrendszerben is. Feladatuk, hogy megvédjék a szervezetünket a fertőzésektől és az idegen anyagoktól.

A veleszületett immunbetegségeknek gyermekkorban intő jele lehet a növekedés és súlygyarapodás elmaradása. Emellett például ismétlődő tüdő-, orrmelléküregés fülgyulladás, visszatérő tályogok, a nyirokcsomók és a lép megnagyobbodása, valamint autoimmun zavarok jelezhetik a betegséget – tájékoztat dr. Kádár János immunológus.

Az Immunközpont főorvosa szerint fontos az alapos kivizsgálás, és az egyéni mellett a családi kórelőzményt is fel kell deríteni, mivel ez az állapot öröklődhet. A primér immunhiány ma már kezelhető kórkép az immunglobinok pótlásával. Hazánkban mégis gyakran évek telnek el addig, míg a beteg pontos diagnózishoz és terápiához jut.

Ezek is érdekelhetnek