Ostoba fogyókúrák

Az úszógumi – feltéve, hogy nem zsírpárna formájában terpeszkedik a derekán – fenntartja viselőjét a vízen. Tombol a fürdőruhaszezon, ami a súlyfelesleggel küzdő nőket – de az erősebb nem hiúbb képviselőit is – pánikszerű diétázásra készteti. Akár pár nap alatt megszabadulhatunk a nyomasztó kilóktól – biztatnak egyes tudományos vagy inkább csak áltudományosnak tűnő források.

Család-otthonH. E.2014. 06. 27. péntek2014. 06. 27.
Ostoba fogyókúrák

A legújabb fogyókúra-őrületet, a jégdiétát a szervezet anyagcseréjének felpörgetésére dolgozta ki egy amerikai gasztroenterológus. Elméletét azzal magyarázza, hogy miután a jég megolvasztásához az emésztőrendszernek a megfelelő hőmérsékletűre kell melegítenie a fagyott vizet, mindehhez pluszenergiára van szüksége. Egyliternyi jég – például cukormentes jégkása – elfogyasztásakor mintegy 160 kilokalória, vagyis körülbelül 20 perc kocogásnak megfelelő energia ég el. Aki napi rendszerességgel jegeli magát e mennyiséggel, akkor is havonta több mint fél kilót fogyhat, ha közben nem változtat az étkezési szokásain – állítja a fura kúra atyja.

A hajmeresztő fogyókúrás praktikák világában nincs új a nap alatt. A „rágd meg jól” módszer lényege, hogy az ételt legalább százszor meg kell rágni, majd azonmód kiköpni. Brit dietetikusok szerint az ötlet nem az ördögtől való: tény, hogy a ráérős étkezés során az agy hamarabb ismeri fel, hogy tele a gyomor. A Csipkerózsika- diéta – mint a nevéből is következtethetünk rá – lényege pedig a sok alvás. A módszer kézenfekvő: míg alszunk, nem eszünk. Követői közül sokan altatókat, nyugtatókat szednek, hogy azután napokat átaludva szabaduljanak meg a súlyfeleslegüktől. A legelképesztőbb és leggusztustalanabb őrület azonban a galandféreg- diéta. Állítólag Maria Callas, a híres operaénekes-nő is e módszerrel fogyott, s több modellről is elterjedt a pletyka, miszerint a beleikben lakozó élősködők eszik el előlük a táplálékot.

Minden idők talán legveszélyesebb fogyókúrás módszere, a vattagolyó- diéta ugyancsak a modellvilágból származik. A kifutók szépei közül a legelszántabbak állítólag a sminklemosáshoz használatos poliészter pamacsokat fogyasztják el kávéba, gyümölcslébe áztatva, mert az ízélmény mellett ez tartós teltségérzést is okoz. Hasonló merénylet a szervezet ellen a popcorn-, az alkohol-, a víz- vagy a hashajtódiéta is.

A fogyókúrázók szeme előtt csupán egyetlen cél lebeg: minél könnyebben és gyorsabban megszabadulni a fölös kilóktól. Habár a sport és a tudatos táplálkozás kétségtelenül lassabb ütemű fogyást ígér, mégis okosabb megoldás a súlyfelesleg eltüntetésére, mint az ostoba és az egészségre ártalmas módszerek.

Ezek is érdekelhetnek