Szívek mélyére nézve

Uraim, holnap felvirrad június harmadik vasárnapja: ekkor köszöntik az apákat és nagyapákat, emlékeznek meg erősebb nembeli elődeikről.

Család-otthon(budai)2014. 06. 14. szombat2014. 06. 14.

Kép: Apák napja apa gyerekkel kisfiú rajzolt szépet 2014.06.05. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Szívek mélyére nézve
Apák napja apa gyerekkel kisfiú rajzolt szépet 2014.06.05. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Vallomással kezdem: az ilyen-olyan „napok” jó részét ki nem állhatom. Ezek ugyanis leginkább csupán azért születtek meg, hogy sokak lelkiismeretét elaltassák: lám, ők szép szóval-bókkal, virággal-bonbonnal, együttérzéssel-segítséggel, munkával-pénzmaggal áldoztak aznap valamely nemes ügy oltárán – hogy aztán az esztendő további 364 vagy 365 napján figyelmen kívül hagyják ama ünnepélyes 24 órának a lényegét. Nos, ilyennek érzem – eszem ágában sincs senkit megbántani! – a nők és az anyák napját is, mert őket nem valamely kinevezett napon, hanem szakadatlanul kell(ene) becsülni, szeretni, óvni, segíteni!

Látható, nem vagyok elfogult a saját nememmel. Mégis szeretném, ha az apák napja a jelenleginél is nagyobb figyelemnek örvendene. (Amúgy számos férfitársam – helytelenül – a minden hónapban esedékes fizetésnapot „apák napjaként” emlegeti…)

Tiszteletteljes elismerésem Sonora Smart Dodd amerikai hölgyé. A múlt század elején a Creston városában élő asszony szeretett volna nyilvános emléket állítani édesapja, William Jackson Smart erőfeszítéseinek, aki felesége korai halála után egyedül nevelte fel hat gyermekét. Így a lány a közeli Spokane-ben szolgáló paphoz fordult, hogy apja születésnapján misén emlékezzék meg róla. A méltató szavak 1910. június 19-én hangzottak el, és rögvest hagyomány született: Washington államban ettől kezdve június harmadik vasárnapján a családtagok felköszöntik az édesapákat.

Mozgalom indult, hogy a törvényhozás hivatalos ünnepnappá tegye az apák napját. Előbb 1916-ban Woodrow Wilson elnök karolta fel a kezdeményezést, majd 1924- ben utóda, Calvin Coolidge – „hogy mélyüljön az apa és gyermeke közötti kapcsolat, és méltányolják az apai feladat jelentőségét” – javasolta nemzeti szabadnappá elismerését. Hivatalosan Richard Nixon elnök nyilvánította ünneppé 1972-ben.

Számos ország – hazánk két évtizede – június harmadik vasárnapján tartja az apák napját, de másféle meggondolások is léteznek. Oroszországban a haza védőinek napjához kapcsolódik (február 23.). A katolikus egyház Szent József napján (március 19.) ünnepli, melyhez – világi ünnepként – több állam is csatlakozik. Dél-Koreában május 8. az apák napja: ott bizonyára az anyák napjához igazították a dátumot.

S ami még világszerte közös: úgy hírlik, ekkor kapcsolják a legtöbb R-beszélgetést – amikor is a telefonhívást a feltárcsázott fél fizeti. De uraim, ne finnyáskodjunk: férfiségünk és apaságunk elismerése, az ilyenkor felénk áradó szeretet nem holmi aprópénzt, de mindent megér…
(budai)

Ezek is érdekelhetnek