Vissza a városba, ott meleg van, nyugalom és fény

Nincs kényszer. - Az otthontalan emberek sehol sem szívesen látott jövevények. Budapest egyik külső kerületének döntéshozói is tudják ezt, helyzetük kezelésére azonban sikerült több működőképes tervet kidolgozni.

Család-otthonKemény Krisztina2014. 06. 17. kedd2014. 06. 17.

Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Vissza a városba, ott meleg van, nyugalom és fény Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

A fővárosi hajléktalanokért az elmúlt két évben nagyon sokat tett a X. kerületi önkormányzat. Kőbánya polgármestere, Kovács Róbert szerint egyszerre két program is fut, amelyek célja, hogy a közparkok s a hírhedt Terebesi erdő kunyhólakói szociális bérlakásokba költözzenek.

A 2012-ben indult Lélekprogrammal egy 50 férőhelyes színvonalas, állandó szállót alakítottak ki: 2-3 ágyas szobák, fürdőszobák, konyha és társalgó várja az önként jelentkezőket. A programra 90 milliós minisztériumi támogatást kaptak, de a helyi hivatal is jócskán költött rá. Ezzel egy időben megkezdték 20 önkormányzati lakás felújítását, ahová a Lélekház lakói átköltözhetnek, mostanáig 8 lakásnak lett bérlője.

A másik szál, szintén két éve, „rázósabban” indult. A Város Mindenkiért Egyesület, a hajléktalanok élharcos civil szervezete megkereste őket, és felrótta nekik: miért nem hagyják békén azokat az embereket, akik jól érzik magukat ott, ahol vannak. Végül egyezséget kötöttek, mert az egyesület is belátta, az nem életcél, hogy valaki egy városi parkban vagy erdőben felvert sátorban élje koldulásból, gyűjtögetésből álló mindennapjait.

Együttműködésük alapján az önkormányzat évente 2-3 „lelakott” üres bérlakást ad, melyeket az egyesület önkéntesei munkával, adományokból kapott építőanyagokból felújítanak, s a szerény havidíjas szociális bérleményekbe beköltözhetnek a hajléktalanok. Már az, aki akar. Mert erre senkit nem kényszerítenek! A polgármester ismer olyan diplomás erdőlakót, aki nem is óhajt visszatérni a normális életbe. Az egyesület agilitásának hála, négy felújított lakásnak lett lakója, ami mintaértékű: az olcsó rendbetétellel ugyanis többen és hamarabb jutnak fedélhez.

Ezek is érdekelhetnek