Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Károsítják a szervezetet a gyulladásos folyamatok, de valószínűleg jelentős a szerepük az elhízás, a szívbetegségek és a rák kialakulásában is. Kezelésüket bízzuk az orvosokra, de helyes étrendválasztással magunk is tehetünk azért, hogy egyensúlyba hozzuk szervezetünk folyamatait.
Kép: Kelkáposzta zöldség 2014.08.11. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu
A nagy mennyiségű cukor és zsír rendszeres bevitele fokozhatja a gyulladást, mert többletmunkára készteti az immunrendszert. Ez pedig ízületi fájdalmakhoz, fáradtságérzethez, az erek károsodásához vezethet.
Egyes esetekben már a tejtermékek fogyasztásának csökkentése is sokat javíthat a beteg állapotán. Vannak azonban olyan ételek, amelyek a kutatások szerint is hatékonyan gátolják a gyulladást. Nagyon hasznosak az olajos magvak, különösen a dió és a mandula. Mindkettő gazdag rostokban, kalciumban, E-vitaminban. Már félmaroknyi elég ahhoz, hogy a szervezetünk hozzájusson a bennük található fontos tápanyagokhoz.
A magas E-vitamin-tartalmú élelmiszerek ugyancsak segítséget jelentenek a gyulladásos folyamatok mérséklésében. A legtöbb E-vitamin a sötétzöld színű zöldségekben – például a spenótban, a brokkoliban és a kelkáposztában – található. Az E-vitamin zsírban oldódik, felszívódásához szükség van értékes olajokra: a legjobb az extraszűz olívaolaj vagy a kókuszzsír.
A harsány színű zöldségek és gyümölcsök szintén sok hasznos tápanyagot tartalmaznak. Paradicsom, paprika, cékla, sütőtök akár naponta is kerülhet az asztalunkra, nyersen és főzve is támogatják egészségünket. Ugyanez vonatkozik a hagymafélékre is, a lila hagyma például egész sor hasznos tulajdonsággal rendelkezik: immunerősítő, koleszterin- és gyulladáscsökkentő hatású, ami leginkább nyersen fogyasztva érvényesül.
A fűszerek közül a gyömbér segíti az emésztést, s enyhíti a hányingert is. Minden gyümölcs segít leküzdeni a gyulladásokat, mert alacsony a zsír- és kalóriatartalmuk, emellett számos értékes összetevőből állnak. Az élénk, sötét színű bogyósok, mint az áfonya, a szeder, a piros szőlő igazi szuperételnek számítanak.
Italainkat is érdemes okosan megválogatni. A cukros szörpök és a mesterséges édesítővel ízesített italok ronthatnak a gyulladásos állapoton, ezért érdemes mindet elhagyni. A sima víz, a frissen préselt zöldséglevek, a zöld tea viszont ideális szomjoltó lehet, ha szeretnénk tartósan megóvni az egészségünket.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu