Ismét napfényre került a Kéri család titka
magyarnemzet.hu
Javában rotyognak a pálinkafőzőkben a cefrék, s az idei gyümölcstermésből a családfők és a bérfőzdék is nemes párlatokat készítenek, mégis bizonytalan e szeszek jövője. Még mindig nem tudni ugyanis, hogyan áll a magyar pálinka ügye Brüsszelben.
Kép: Pálinkafözés palinka kisüsti cefre szilva 2014.09.01. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter
Mint azt a Szabad Föld tavasszal többször is megírta: az Európai Unió kifogásolta, hogy magyar magánszemélyek otthon jövedékiadó-mentesen főzhetnek égetett szeszt. Az emiatt indított kötelezettségszegési eljárás már a bírósági szakaszba került, ahol kimondták, hogy hazánknak módosítania kell a gyakorlatán, vagyis otthon nem lehet ellenőrzés és adófizetés nélkül párlatot készíteni. A tavaszi nyilatkozatok kitartanak amellett, hogy a kormány nem változtat a mai gyakorlaton – igaz, a hírek nem szólnak arról, mit lép az uniós felszólításra Magyarország, kell-e fizetni adót az otthon főzött szesz után.
Nos, a házi pálinkafőzők alatt rotyog a tűz, ég a gáz, melegszik a rezsó, az első párlatok már érlelődnek is. A Szabad Föld kertjében szilvából van az idei cefre – a fákat megtámadó sharka-vírus tette a dolgát, emiatt a nagyon bőséges hozam fele a hordókban végezte, másik része meg lekvárosüvegekben, illetve gombócokba zárva. A vírus deformálja a termést, koraérést produkál, ami mérsékeltebb cukortartalommal jár, de azért kipróbáljuk, milyen pálinka lesz belőle. Nagyjából 60 liter cefrénk lett, illetve lesz: egy 40 literes adag már kiforrt, a maradék 20 liternyi pedig „félidős”.
Ebből az adagból úgy 4 liternyi párlat jöhet össze (100 liter cefréből 8-9 liter szilvapálinka nyerhető), vagyis mi bőven a limiten belül maradunk, ugyanis egy család egy évben 50 liter 86 százalékos alkoholtartalmú párlatot főzhet adómentesen.
magyarnemzet.hu
ripost.hu
origo.hu
magyarnemzet.hu
baon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
mandiner.hu
origo.hu
origo.hu