Sokkoló adatok! Harcban a sötétséggel

Sokkoló számadat: hazánkban évente hatezren veszítik el a szemük világát valamely – elsősorban időskori – szembetegségben. Egyik legféltettebb kincsünk pedig méltán érdemes a mindent felülmúló védelemre.

Család-otthon(-rv-)2014. 11. 19. szerda2014. 11. 19.
Sokkoló adatok! Harcban a sötétséggel

Ahogy múlik az idő, a szemünk is velünk együtt öregszik, ezért veszít a képességeiből, így a látásunk is gyöngül – mindez természetes folyamat. Azonban ebbéli tapasztalataink mögött sajnos gyakorta valamilyen szembetegség is meghúzódhat. Nézzük sorra a legismertebbeket.

A makuladegeneráció a 65 évesnél korosabbak egynegyedét veszi elő, és minden harmadik 75 év felettinél megjelenik. Jellemzője a homályos és színtelen látás. Oka az idegsejtek számának csökkenése, az ideghártya károsodása.

Szemfenéktükrözéssel megállapítható az éleslátásért felelős sárgafolt, a macula elváltozása, ami a retina pusztulásához is vezethet.

A cukorbetegség egyik velejárója, hogy tünet és fájdalom nélkül károsítja a retina kisereit, fokozza a zöld- és a szürkehályog kialakulásának rizikóját. E szövődmény elhanyagolása azért veszélyes, mert vakságot is eredményezhet. Az elsősorban a 65 év felettiek szembetegsége, a szürkehályog – vagy katarakta – észrevétlenül károsít. Jellemzője a ködössé váló látás, a színek megfakulása, a fényre érzékenység megjelenése. Gyógyításakor az elszürkült szemlencsét műanyagból készülttel pótolják, ami a szemüveget is helyettesítheti.

E műtét elvégzése nélkül a beteg megvakulhat. A glaukóma – közkeletűbb nevén zöldhályog – a látóideg időskori betegsége, a szem belsejében erősen megnövekedett nyomás következtében alakul ki. Szemcseppekkel kordában tartható. Amennyiben a látóideg túlzottan elsorvadt, a beteg elveszti a látását.

Érdemes tudni, hogy a glaukóma hirtelen, fájdalommal és hányingerrel is támadhat, ekkor azonnal orvos segítségét kell kérni.

Szerencsére nem muszáj ölbe tett kézzel várnunk látásunk romlására. A zöldségekgyümölcsök olyan ásványi anyagokat, például cinket (hüvelyesek, tojás, tej, húsfélék, halak tartalmazzák); vitaminokat (C és E); antioxidánsokat – béta-karotint (megtalálható a sárgarépában, édesburgonyában, sütőtökben, spenótban, kelkáposztában, sárgabarackban és -dinnyében), luteint (lelőhelye: leveles zöldségek, spenót, kelkáposzta, petrezselyem, fehérrépa, brokkoli, cukkini, kukorica, borsó) – foglalnak magukba, amelyek segítik szemünk egészségének megőrzését és lassítják látásunk romlását.

Azok közül, akik elvesztették a látásukat, a háromnegyedük látásromlása megelőzhető lett volna szűréssel, idejekorán elkezdett kezeléssel, megfelelő étrend-kiegészítő szedésével.

Ugye, egyetértünk: ennyi törődést minden korban megér szemünk világa?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek