Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Sokkoló számadat: hazánkban évente hatezren veszítik el a szemük világát valamely – elsősorban időskori – szembetegségben. Egyik legféltettebb kincsünk pedig méltán érdemes a mindent felülmúló védelemre.
Ahogy múlik az idő, a szemünk is velünk együtt öregszik, ezért veszít a képességeiből, így a látásunk is gyöngül – mindez természetes folyamat. Azonban ebbéli tapasztalataink mögött sajnos gyakorta valamilyen szembetegség is meghúzódhat. Nézzük sorra a legismertebbeket.
A makuladegeneráció a 65 évesnél korosabbak egynegyedét veszi elő, és minden harmadik 75 év felettinél megjelenik. Jellemzője a homályos és színtelen látás. Oka az idegsejtek számának csökkenése, az ideghártya károsodása.
Szemfenéktükrözéssel megállapítható az éleslátásért felelős sárgafolt, a macula elváltozása, ami a retina pusztulásához is vezethet.
A cukorbetegség egyik velejárója, hogy tünet és fájdalom nélkül károsítja a retina kisereit, fokozza a zöld- és a szürkehályog kialakulásának rizikóját. E szövődmény elhanyagolása azért veszélyes, mert vakságot is eredményezhet. Az elsősorban a 65 év felettiek szembetegsége, a szürkehályog – vagy katarakta – észrevétlenül károsít. Jellemzője a ködössé váló látás, a színek megfakulása, a fényre érzékenység megjelenése. Gyógyításakor az elszürkült szemlencsét műanyagból készülttel pótolják, ami a szemüveget is helyettesítheti.
E műtét elvégzése nélkül a beteg megvakulhat. A glaukóma – közkeletűbb nevén zöldhályog – a látóideg időskori betegsége, a szem belsejében erősen megnövekedett nyomás következtében alakul ki. Szemcseppekkel kordában tartható. Amennyiben a látóideg túlzottan elsorvadt, a beteg elveszti a látását.
Érdemes tudni, hogy a glaukóma hirtelen, fájdalommal és hányingerrel is támadhat, ekkor azonnal orvos segítségét kell kérni.
Szerencsére nem muszáj ölbe tett kézzel várnunk látásunk romlására. A zöldségekgyümölcsök olyan ásványi anyagokat, például cinket (hüvelyesek, tojás, tej, húsfélék, halak tartalmazzák); vitaminokat (C és E); antioxidánsokat – béta-karotint (megtalálható a sárgarépában, édesburgonyában, sütőtökben, spenótban, kelkáposztában, sárgabarackban és -dinnyében), luteint (lelőhelye: leveles zöldségek, spenót, kelkáposzta, petrezselyem, fehérrépa, brokkoli, cukkini, kukorica, borsó) – foglalnak magukba, amelyek segítik szemünk egészségének megőrzését és lassítják látásunk romlását.
Azok közül, akik elvesztették a látásukat, a háromnegyedük látásromlása megelőzhető lett volna szűréssel, idejekorán elkezdett kezeléssel, megfelelő étrend-kiegészítő szedésével.
Ugye, egyetértünk: ennyi törődést minden korban megér szemünk világa?
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu