Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Ügyes találmány a spanyolok itala, ami valójában bor, még akkor is, ha hivatalosan csak ízesített boralapú italnak lehet nevezni.
Kép: The bar manager Chris Rivas "cooks" up a new batch of both the white and red sangria at The Ninth Door in LoDo on Thursday, June 3, 2010. Cyrus McCrimmon, The Denver Post, Fotó: CYRUS MCCRIMMON
Bor azért, mert a szőlőmust erjedése révén születik – más kérdés, hogy ez a folyamat útközben megáll, és mivel az élesztőgombák nem használják föl a mustban lévő összes cukrot, így az ital édes marad, és alkoholtartalma is megfeleződik, 6-7 százalék körül alakul (a szokásos 12-13 százalékhoz képest). Ha pedig tudjuk a sangria szó jelentését – ami spanyolul annyit tesz, mint érvágás, illetve vér –, akkor az is nyilvánvalóvá lesz, hogy ez az italféle (szinte kizárólag) vörösborból készül.
A nagy áruházláncok időről időre nagy, másfél literes palackokban forgalmazzák a sangriát. Ha csak így, magában fogyasztjuk, rosszul tesszük, hiszen éppen az a lényege, hogy a boralapból mi készítünk a szájunk íze szerint való italt. Például tovább édesíthetjük mézzel, szörppel vagy édes narancslével, de csak azért, hogy ezt az édes ízt majd citrommal, naranccsal, grépfrúttal ellensúlyozzuk.
De – és ez a jó benne – a saját ízlésünk, ötleteink alapján különböző gyümölcsökkel ízesíthetjük: almával, ananásszal, mangóval, őszibarackkal, sőt dinnyével is. Esti vendégvárónak célszerű már kora délután összevágni a gyümölcsöket, egy nagy kancsóban felönteni sangriával, s betenni néhány órára a hűtőbe. Ha jól ötleteltünk és kevertünk, a siker nem maradhat el.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu