Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A Szabad Föld karácsonyi dupla számának Ízajánló mellékletében összeállítást készítettünk az ünnepek idején gyakoribb nassolásról és italozásról is. Alább a nassolásról írunk, és ötleteket is adunk a minél kellemesebb, egészségesebb falatok elkészítésére.
Kép: Three young women watching movie, Fotó: Frank and Helena
Egy tölcsér fagyi, maréknyi csipsz. Egy kocka süti? Tényleg csak apró falat. Két szem pogácsa – csak nem sértem meg a kolléganőmet, aki olyan szívesen kínál? Egy harapás az egész. Aztán persze még egy… Csupa ennivaló apróság, ami a megszámlálhatatlanul sok fölösen elfogyasztott kalória, nem mellesleg pedig a derekunkon a gömbölyödő párnácskák titkos forrását rejti.
A nassolás mögött számos okot kereshetünk: sokan unalmukban, pótcselekvésként eszegetnek a számítógép vagy a televízió mellett, mások a munkahelyi vagy éppen a magánéleti gondok okozta feszültséget – mintegy „felfalva” a problémáikat – igyekeznek rágcsálással levezetni. E káros szokás sokszor már gyermekkorban kialakul, ha a szülők gyakran jutalmazzák vagy vigasztalják finom falatokkal, édességgel a csemetéjüket. A nassoláskor fogyasztott élelmiszerek ízei általában annyira intenzívek – jórészt a mesterséges ízfokozóknak köszönhetően –, hogy akár függőséget is okozhatnak.
A hideg, sötét téli hónapokban nem csak nagyobb adagokat eszünk, de többet is nassolunk. A rágcsálás pozitív hatással is lehet az egészségünkre, ha a csipszek és a sós ropogtatnivalók helyett inkább az olajos magvak (például dió, mandula, mogyoró) és az aszalt, szárított gyümölcsök közül válogatunk. Kisebb marékkal akár mindennap elfogyaszthatunk belőlük, hiszen bővelkednek telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban és zsírban oldódó vitaminokban.
Ha már nassolunk, tegyük bűntudat nélkül, egészségesen. Így az a kis kényeztetés nem csak a lelkünknek tesz jót…
(he)
BŰNTUDAT NÉLKÜL FOGYASZTHATÓ
- Narancsos-kivis saláta. Ez a magas C-vitamin-tartalmú, az ellenálló képességet is növelő gyümölcssaláta roppant egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Pucoljunk meg egy narancsot és egy kivit, vágjuk apróra és locsoljuk meg két evőkanál narancslével. (100 kcal/adag)
- Banános túró. Szeleteljük fel a gyümölcsöt, majd keverjük össze 125 g sovány túróval. Mézzel tovább édesíthető. A banán ráadásul kedélyjavító, mivel szerotonint tartalmaz, ami jó hatással van a hangulatra. (220 kcal/adag)
- Fahéjas körtelé. Hámozzunk meg két körtét, és turmixoljuk össze. Dúsítsuk egy kis ásványvízzel, s ízesítsük fahéjjal. A körte sok folsavat és káliumot tartalmaz, a fahéj pedig serkenti az emésztést. (120 kcal/adag)
Müzliszelet egyszerűen
Hozzávalók:
- 5 dkg zabpehely
5 dkg puffasztott rizs
- 3 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg barna cukor
- 1 dl víz - 1 kávéskanál só
- 6 dkg dióféle durvára törve
- 1 tojás - 1 evőkanál liszt
- 1 tojás - 4-5 evőkanál méz
- 10 dkg vegyes aszalt gyümölcs
- 5 dkg étcsoki - 10 dkg vaj
Egy tálban összekeverjük a zabpelyhet, a puffasztott rizst, a kókuszreszeléket és a dióféléket, azután egy nagy, száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk. Kiborítjuk egy tálcára. Aztán a serpenyőbe tesszük a vajat, a mézet, a cukrot meg a sót, és összeolvasztjuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a megpirított szárazanyagokat meg a feldarabolt aszalt gyümölcsöket. Egy kicsi tepsit kibélelünk sütőpapírral, belenyomkodjuk a masszát, s 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. Végül kockákra vágjuk, a tetejét olvasztott csokival csíkozzuk.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu