Ön dönt: iszik vagy fogy?

A Szabad Föld karácsonyi dupla számának Ízajánló mellékletében összeállítást készítettünk az ünnepek idején gyakoribb nassolásról és italozásról is. Alább az italok kalóriaratartalmát vizsgáljuk meg.

Család-otthonH. E.2014. 12. 21. vasárnap2014. 12. 21.
Ön dönt: iszik vagy fogy?

Aki kordában tartaná a testsúlyát, netán fogyni kíván, elsősorban a nassolással hagy fel, kerüli a zsíros falatokat és a kenyérféléket, sokszor nem is gondolván arra, hogy a vacsora előtt étvágygerjesztőként felhajtott pálinka jobban hizlal, mint az édességek.

A zsír után a szeszes italok tartalmazzák a legtöbb kalóriát: 1 gramm alkohol 7,1, ugyanannyi zsír 9,3, szénhidrát pedig 4,1 kcal energiát tartalmaz. Persze nem mindegy, hogy milyen típusú alkoholt fogyasztunk. Egy deci pálinka már a férfiak napi kalóriaszükségletének tetemes részét fedezi, egy pohár bor energiaértéke egy tölcsérnyi fagylaltnak felel meg, de ugyanennyi pezsgő is 95 kalóriát tartalmaz.

Kutatások is megerősítették, hogy a szesz valóban evésre csábít: akik alkoholos aperitif után ülnek asztalhoz, jobb étvággyal látnak az evéshez. Az alkohol ugyanis megemeli a vércukorszintet, erőteljesebb inzulintermelésre ösztönzi a szervezetet, mert a bevitt cukrot le is kell bontani. Ezután a vércukorszint leesik, mi pedig azonnal éhesek leszünk és a kívánatosnál jóval többet eszünk. Az alkohol egyéb módon is megtorpedózza a fogyókúrát: a májba jutva lebomlik, miközben egy része ecetsavvá alakul.

Ezt a szervezet azonnal felhasználja energiaforrásként – a zsír helyett, amitől egyébként szabadulnánk. Ha mindenképpen koccintani szeretnénk, tegyük száraz vörösborral. Bár megvan a maga kalóriatartalma, a benne található rezveratrol gátolja a zsír tárolását, a szervezet zsírsejtjeinek növekedését, az éretlen zsírsejtek érését.

Az ünnepek táján még a legelszántabb diétázó is elcsábul egy-egy pohárkára. Ha szeretnénk elkerülni, hogy az új évben a mérleg pár kilóval többet mutasson, ne csak az evés, hanem az ivás terén is tanúsítsunk önmérsékletet. A kevés alkoholt is inkább étkezés közben fogyasszuk, így lassabban szívódik fel – és kevésbé is száll a fejünkbe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek