Kedvenc receptünket köszönhetjük a szép hölgynek, aki imádta a karfiolt

Mesélő ízek: Kegyencnő kedvence. - A XV. Lajos szeretőjeként elhíresült Dubarry grófné bizonyára nem gondolta, hogy évszázadokkal később egy finom húsétel névadójaként emlegetjük. Ha „a la Dubarry” vagyis „Dubarry módra” rendelünk egy fogást az étlapról, biztosra vehetjük, hogy a tányérunkon a karfiol lesz a főszereplő.

Család-otthonVidék íze2015. 02. 26. csütörtök2015. 02. 26.

Kép:

Kedvenc receptünket köszönhetjük a szép hölgynek, aki imádta a karfiolt

Utánam az özönvíz! – hirdette a korabeli pletykák szerint XV. Lajos, s ekként is élt, uralkodói kötelezettségeivel mit sem törődve. Kegyencnője, Madame Pompadour befolyásos szerepet töltött be az udvarban, beleszólhatott az állam- és a külügyekbe. Halála után megüresedett a királyi szeretői poszt, ám nem sokáig maradt betöltetlen.

Az uralkodó vasárnaponként nyilvános helyeken ebédelt a családjával, s ilyenkor bárki a közelébe férkőzhetett. Egy ilyen alkalommal akadt meg a felséges szempár Jeanne Bécu-n, a fiatal és szép kurtizánon, akinek az örömtanyáról hamarosan egyenest a versailles-i kastélyba, első királyi vacsorájára vezetett az útja.

Persze ahhoz, hogy az új kegyencnőt be lehessen mutatni az udvarnál, tisztes férjes dámát kellett csinálni belőle – gyorsan hozzáadták hát Guillaume Dubarryhoz. Madame Dubarry kastélyba költözésével megkezdődött az őrült költekezés, a tivornyák végeláthatatlan sora. Az idősödő királyt azonban egy idő után fárasztani kezdték a fényűző mulatságok meg a pompás bálok. Elvonult az udvartól – kegyencnőjét a port-aux-dames-i apátságba száműzte –, s a haláláig vidéki kastélyában élte a nemes urak egyszerűbb hétköznapi életét.

Dubarry grófnénak nem jutott ily csendes, nyugodt öregkor: a francia forradalom idején cselédjei feljelentették „forradalomellenes összeesküvés” vádjával, s az egykori királyi ágyas a guillotine bárdja alatt végezte. Kedvenc étele viszont még századok múltán is sokunknak szerez örömet.

Ezek is érdekelhetnek