Miről árulkodik a szédülés? Ne vegye félvállról!

Egészségcseppek - Szédült napok. - Nem csupán kellemetlen, de komoly bajt is jelezhet a szédülés, ezért érdemes felkeresni a kezelőorvost – javasolják a magas vérnyomásban szenvedőknek.

Család-otthon(pe)2015. 02. 03. kedd2015. 02. 03.
Miről árulkodik a szédülés? Ne vegye félvállról!

A hipertóniásoknak hideg időben súlyosbodhatnak a tüneteik, a szédülés pedig a vérnyomás ingadozására utalhat – figyelmeztet dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája. Hidegben az erek összehúzódnak, a nagy melegben kitágulnak, így hűvös időben növekszik, kánikulában pedig csökken a vérnyomás. Amerikai kutatók szerint akár 8% különbséget is jelenthet a vérnyomás értékében, ha éppen tombolnak a mínuszok. Ráadásul a megfázásos időszakban szedett nemszteroid tartalmú gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók is megemelhetik a vérnyomást.

A szédülés lehet más bajok tünete is, így fül-orr-gégészeti betegségeknél, agyi gondokat, neurológiai kórképeket, sőt gerinc- és mozgásszervi eredetű panaszoknál, alacsony vércukorszintnél is megjelenhet. Érdemes tehát kivizsgáltatni az eredetét, ha nem vérnyomászavarok okozzák.

Ezek is érdekelhetnek