Mit eszik a magyar?

Hazánk 122 településén több mint háromezer felnőtt vesz részt az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet táplálkozás- és tápláltsági állapot vizsgálatában. A cél, hogy a szakemberek megismerjék a lakosság ebbéli szokásait. A kutatás emellett feltérképezi a túlsúly, az alultápláltság és a hasi elhízás itthoni előfordulását.

Család-otthonL. G.2015. 02. 18. szerda2015. 02. 18.

Kép: Művészetek völgye Kapolcs fesztivál kolbász kaja 2006 08 01-09 Fotó: Kállai Márton

Mit eszik a magyar?
Művészetek völgye Kapolcs fesztivál kolbász kaja 2006 08 01-09 Fotó: Kállai Márton

A táplálkozási felméréshez három nap étel- és italfogyasztását kell feljegyezniük a résztvevőknek. A kutatók kíváncsiak a lakosság édesítési, sózási, zsírfogyasztási szokásaira, hogy milyen típusú pékáruból mennyit vásárolnak, mit és mekkora mennyiségben nassolnak, mennyi folyadékot isznak. Arra is rákérdeznek, hogy a válaszadók otthon, menzán, esetleg étteremben étkeznek-e. Lemérik a résztvevők testsúlyát, magasságát, derékkörfogatát. A testmozgással, sporttal kapcsolatos kérdéseket tesznek fel, lépésszámmérővel a fizikai aktivitást is rögzítik.

A felmérést egészségügyi szakemberek, szakápolók, védőnők végzik. Előzetes időpont-egyeztetést követően keresik fel az önként jelentkezőket.

A vizsgálat eredményei tavaszra várhatók. A korábbi, 2009-es felmérés adatainak kiértékelése is hozzájárult a chipsadó és a transzzsírrendelet bevezetéséhez.

Ezek is érdekelhetnek