Fizessenek a szülők, de hívjuk 'adománynak' - Hazulról jött segítség

GYÜMÖLCS HAVONTA egyszer-kétszer, csoportpénz, papír zsebkendő, WC-papír – néhány dolog, amit az óvoda kér a szülőktől. A jogszabály nem teszi lehetővé, viszont a fenntartó nem adja kellő mennyiségben. Az intézmények rászorulnak a szülők támogatására.

Család-otthonLengyel Gabriella2015. 03. 26. csütörtök2015. 03. 26.

Kép: Itthon III. ker Hétszinvirág müvészeti óvoda gyerekek, gyermekek, óvónö, óvónéni, kreativitás, rajzolás, torna, testnevelés, testmozgás, egészség higiénia 2009.01.15. fotó: Németh András Péter

Fizessenek a szülők, de hívjuk 'adománynak' - Hazulról jött segítség
Itthon III. ker Hétszinvirág müvészeti óvoda gyerekek, gyermekek, óvónö, óvónéni, kreativitás, rajzolás, torna, testnevelés, testmozgás, egészség higiénia 2009.01.15. fotó: Németh András Péter

Jól mutatja a közállapotokat, hogy sokan tudják: kórházba, oktatási intézménybe vinni kell a tisztasági csomagot. Nos, az óvodába is. Hiába szabályozza a törvény, hogy csak az étkezésért és a pluszszolgáltatásokért – különóráért, színházi előadásokért – kell térítést fizetni, a fenntartóknak az óvodai nevelést támogató egyéb eszközökre, így papírra, gyurmára, ragasztóra, filctollra sem jut pénze.

Márpedig ezek fogyóeszközök. Közvetlen módon az óvoda nem kérhet támogatást, de felhívhatja a szülők figyelmét, hogy a gyerekeik javára is rendelkezhetnek például adójuk egy százalékáról.

– Nálunk az egy százalékot minden évben másik csoport kapja. Volt, hogy ebből készült a galéria, hogy a gyerekek jobban elférjenek a zsúfolt csoportban – mondja a fővárosi óvónő, Katalin. – De ebből vesszük a drágább játékokat, a bicikliket, a sporteszközöket is. Gyűjtjük a papírt, a műanyag kupakokat, ez utóbbiból állatkerti bérletet vásároltunk.

Eszközpénzt is kérnek az óvodák, általában gyerekenként évi 3000 forintot.

– A szülők joggal várják, hogy kreatív foglalkozásokat tartsunk a gyerekeknek, csak éppen sokan nem tudják közülük, hogy az anyagokra nincs pénzünk – tájékoztat Andrea, az Észak-Magyarországon élő óvónő. – A kiadásokról természetesen számlát kérünk, amivel elszámolunk a szülőknek. Csoportpénzt is gyűjtenek az óvodákban – bár ez nem szabályos, ha az óvónők kezelik –, mert ebből vesznek apró ajándékot a gyerekeknek karácsonyra, esetleg jut belőle kirándulásra is.

Gyümölcsöt hetente háromszor szállít a menza, ezért az óvodák megkérik a szülőket, hogy havonta egyszer-kétszer hozzanak pár kiló almát, esetleg házi lekvárt, mézet. A gyerekek így mindennap kapnak friss gyümölcsöt tízóraira, és sok válogatós lurkónak is ennie kell valamit, ha nem ízlik a reggeli vagy az ebéd: nekik lekváros kenyeret adnak. Ez ősztől már tilos lesz, mivel a reformmenza-rendelet nem engedi. Hogy mit adnak majd az óvónők a rosszevő gyerekeknek, arról nem szól a fáma.

A szülők persze mondhatnák, hogy mindezt a fenntartónak kell garantálnia. Ám a szélmalomharc helyett inkább belátják, áldozniuk kell azért, hogy gyerekeik megfelelő körülmények között töltsék a hétköznapjaikat. Csak az a fontos, hogy nevezzük adománynak: a hazulról jött segítség ugyanis nem sérti a köznevelési törvényt…

Ezek is érdekelhetnek