Meggyet csak mértékkel

Könnyen elcsábíthatja a diétázókat és a diabéteszeseket a gyümölcsszezon bőséges kínálata. Persze nem kell megvonnunk magunktól a nyár édes kincseit, ha az orvos előírásai szerint bánunk a szénhidrátokkal.

Család-otthonL. G.2015. 06. 25. csütörtök2015. 06. 25.

Kép: sárgadinnye evés gyümölcs diéta táplálkozás vitamin nyár 2014 06 15 Fotó: Kállai Márton

Meggyet csak mértékkel
sárgadinnye evés gyümölcs diéta táplálkozás vitamin nyár 2014 06 15 Fotó: Kállai Márton

Az egész napra előírt mennyiséget befolyásolhatja a cukorbetegség típusa, az inzulinos vagy gyógyszeres kezelés, az életkor, a testtömeg és a fizikai aktivitás. Figyelembe kell vennünk, hogy a gyümölcsöknek eltérő a szénhidráttartalma. Magas cukortartalmú a banán, a szőlő, a füge, az aszalványok. A rostos gyümölcslevek is gyorsan megemelhetik a vércukorértéket.

Mértékkel fogyasztható a cseresznye, a meggy, a sárgabarack, a sárgadinnye.

Bátrabban ehetünk alacsony cukortartalmúakat: alma, ribizli, egres, kivi, görögdinnye, málna, eper, áfonya, alma, körte, birs.

Dietetikusok tanácsa, hogy a gyümölcsöket – melyek jelentős vitamin- és ásványianyagtartalmuk miatt minden életkorban fontos részei az egészséges táplálkozásnak – ne egyszerre, hanem 3-4 adagra elosztva iktassuk a napi étrendbe.

A magas rosttartalmú gyümölcsök – alma, egres, málna, eper, citrom, grépfrút, narancs, körte, meggy, ribizli – pedig kedvezően hatnak a koleszterinszintre.

Ezek is érdekelhetnek