![](https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17440889_auto_resized.jpg?ver1)
Így vonultak fel a magyar sportolók a Szajnán – képek
nemzetisport.hu
![](https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17440889_auto_resized.jpg?ver1)
Könnyen elcsábíthatja a diétázókat és a diabéteszeseket a gyümölcsszezon bőséges kínálata. Persze nem kell megvonnunk magunktól a nyár édes kincseit, ha az orvos előírásai szerint bánunk a szénhidrátokkal.
Kép: sárgadinnye evés gyümölcs diéta táplálkozás vitamin nyár 2014 06 15 Fotó: Kállai Márton
Az egész napra előírt mennyiséget befolyásolhatja a cukorbetegség típusa, az inzulinos vagy gyógyszeres kezelés, az életkor, a testtömeg és a fizikai aktivitás. Figyelembe kell vennünk, hogy a gyümölcsöknek eltérő a szénhidráttartalma. Magas cukortartalmú a banán, a szőlő, a füge, az aszalványok. A rostos gyümölcslevek is gyorsan megemelhetik a vércukorértéket.
Mértékkel fogyasztható a cseresznye, a meggy, a sárgabarack, a sárgadinnye.
Bátrabban ehetünk alacsony cukortartalmúakat: alma, ribizli, egres, kivi, görögdinnye, málna, eper, áfonya, alma, körte, birs.
Dietetikusok tanácsa, hogy a gyümölcsöket – melyek jelentős vitamin- és ásványianyagtartalmuk miatt minden életkorban fontos részei az egészséges táplálkozásnak – ne egyszerre, hanem 3-4 adagra elosztva iktassuk a napi étrendbe.
A magas rosttartalmú gyümölcsök – alma, egres, málna, eper, citrom, grépfrút, narancs, körte, meggy, ribizli – pedig kedvezően hatnak a koleszterinszintre.
nemzetisport.hu
metropol.hu
origo.hu
hirtv.hu
szon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
origo.hu
nemzetisport.hu
origo.hu
mandiner.hu
origo.hu