Nem ússza meg a tilosban

Kánikulával köszöntött be az első júniusi hétvége: nem csak a 24 fokosra melegedett Balatont, hanem hazánk többi természetes fürdőhelyét is megrohamozták a hűsölni vágyók.

Család-otthon(he)2015. 06. 16. kedd2015. 06. 16.

Kép: Keszthely, 2015. június 5. Egy férfi kislányával a Balatonban a keszthelyi strandon 2015. június 5-én. MTI Fotó: Varga György, Fotó: Varga György

Nem ússza meg a tilosban
Keszthely, 2015. június 5. Egy férfi kislányával a Balatonban a keszthelyi strandon 2015. június 5-én. MTI Fotó: Varga György
Fotó: Varga György

A balatoni strandokon bátran csobbanhattak a fürdőzők: szinte mindegyik kiváló besorolást kapott az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) szakembereitől. Hazánk 241 kijelölt szabad vizes fürdőhelye közül mindössze négy – a Tisza partján Gergelyiugornya, a MosoniDunánál a mosonmagyaróvári Itató szabad strand és Győr Aranypart I., a püspökerdei Holt-Duna mellett pedig Győr Aranypart II. került a kifogásolható kategóriába.

A nem kijelölt helyeken való mártózástól óva int bennünket Vargha Márta, az OKK vízhigiénés osztályának vezetője. Nem csak azért, mert e vizek minőségét nem ellenőrzik és a higiénés feltételek sem adottak, de számos veszélyt is rejtenek: a bányatavak vízfelszíne meleg ugyan, ám az aljuk rendkívül hideg, ráadásul hirtelen mélyülnek. A folyóvizeken ugyancsak a vízmélység hirtelen változása és a sodrás veszélyes. A tiltott helyen fürdőzésért akár 50 ezer forintra is büntethetik a szabálytalankodókat.

Ezek is érdekelhetnek