Merjen mosolyogni! - A foghiány nem csak esztétikai probléma

Merjen mosolyogni! - A magyar felnőttek több mint 90 százalékának hiányos a fogsora, ám kevesen tudják, hogy a foghiány nem csak esztétikai probléma, hanem a rágóképességet, s ezen keresztül az egészséget is veszélyezteti – figyelmeztet dr. Vindisch Kálmán fogszakorvos.

Család-otthon(he)2015. 11. 16. hétfő2015. 11. 16.

Kép: , Image: 6076466, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis, Fotó: Profimedia

Old Woman With Missing Teeth Smiling
, Image: 6076466, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis
Fotó: Profimedia

A hiánnyal szemben lévő fogak értelemszerűen nem érintkeznek egymással, a rés mellettiek pedig bedőlhetnek, meglazulhatnak. Fogatlanságról nem csak akkor beszélünk, ha valakinek már egyáltalán nincs fog a szájában. Így nevezzük azt az esetet is, amikor az őrlőfogak hiányoznak. Hiába vannak meg a frontfogak, azok ezt a funkciót nem pótolhatják.

Fogak híján az elfogyasztott étel gyakorlatilag rágás nélkül kerül a gyomorba. Ezzel megterheljük az emésztőrendszert, így a tápanyagok feldolgozása sem lesz elég hatékony. A fogatlanok körében gyakoribb az elhízás, amiért elsősorban a megváltozott étkezési szokások okolhatók. Inkább a könnyebben emészthető, kevésbé rostos és magas szénhidráttartalmú élelmiszereket – mint például a kenyeret, péksüteményeket – választják a nehezebben megrágható, ám kedvezőbb tápértékű ételek, mint a zöldségek, gyümölcsök, húsok rovására. A fogatlanság okozta problémákat átmenetileg egy turmixgéppel is át lehet vészelni, de hosszú távon ez nem megoldás, hiszen ha nem kerül szilárdabb halmazállapotú táplálék a gyomorba, az emésztési problémák maradandóvá válnak. A mai korszerű eljárásokkal mindenfajta foghiányt pótolni lehet, még a teljesen hiányzó fogsort is, ami segít a rágásban, így visszaállítható a gyomor és bélrendszer megfelelő működése.

Ezek is érdekelhetnek