Új lepárlási szabályok

Drágult januártól a magán-pálinkafőzés. Adójegyet kell kiváltania annak, aki ily módon szeretne pálinkát előállítani. Egy adójegy 700 forint, és egy liter, 42 térfogat-százalékos alkoholtartalmú párlat előállítására jogosít. Az első alkalommal legalább 5 adójegyet kell kiváltani a vámhatóságnál, de az évi mennyiség nem lehet több 86 adójegynél. Tavaly évi 50 liter pálinka főzéséért 1000 forint átalányt kellett fizetni, méghozzá annak, aki január közepéig bejelentette ebbéli szándékát. Aki erről a határidőről lemaradt, az vagy vállalta a zugfőzést, vagy lemondott az otthoni párlásról. Idén tehát változott a helyzet.

Család-otthonO. Horváth György2016. 01. 09. szombat2016. 01. 09.

Kép: Zug pálinka főzés otthon. Tiltott szesz főzés. 2010.06.26. Fotó: Bohanek Miklós

Új lepárlási szabályok
Zug pálinka főzés otthon. Tiltott szesz főzés. 2010.06.26. Fotó: Bohanek Miklós

A pálinkafőző berendezés eredetét is igazolni kell, ami viszont nem egyszerű dolog. Aki 3-4 éve vette a „pálinkaszabadságharc” idején a főzőt, az nem biztos, hogy megőrizte az erről szóló számlát. Ráadásul előkerült egy csomó házilag barkácsolt készülék, amit regisztráltatni sem nagyon lehet. Kevesen tudják, hogy a desztilláló berendezést regisztráltatni kell a települési önkormányzatnál; egy berendezés több magánfőző tulajdonában is lehet. Aki ezt elfelejti, annak kemény büntetésre kell számítania.

Az adójegy, illetve regisztráció nélkül pálinkát főzőket első alkalommal csak figyelmezteti az önkormányzat, újabb esetben viszont már akár 200 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak. Az adójegyből származó bevételt a központi költségvetés kapja, szemben a tavalyi szabályokkal, így az önkormányzati adóhatóság feladatai bővültek az ellenőrzéssel, de bevételei csökkentek.

Ezek is érdekelhetnek