'Láthatjuk: ahány önkormányzat – annyi hülyeség...'

„Őrület! Már pórázon sem sétálhat kutya a parkban!” – adta hírül egy napilap, értesülve a kőbányai önkormányzat új rendeletéről. Merthogy a X. kerületi városatyák úgy döntöttek, hogyha a négylábúak zöldövezetbe vágyódnak, akkor csakis a kutyafuttatókban tartózkodhatnak.

Család-otthonSzücs Gábor2016. 02. 03. szerda2016. 02. 03.
'Láthatjuk: ahány önkormányzat – annyi hülyeség...'

Nyártól lép életbe ez az okosság, s attól kezdve már pórázon sem lehet az ebeket sétáltatni a parkokban. Az indoklás szerint a kutyák ugyanis zavarták a járókelőket és a nyugalomra vágyókat. A bírság akár kétszázezer forint is lehet, ha a kedvenc beteszi a lábát a Csajkovszkij parkba, a Dausz Gyula parkba, a Gépmadár parkba, a Kistorony parkba, az Óhegy parkba, az Újhegy parkba, a Rottenbiller parkba, a Szent László térre vagy a Sportligetbe.

A kerületi ebtulajdonosok háborognak, a helyi állatvédők pedig a szabály enyhítéséért petíciót írtak, mivel szerintük ezzel jelentősen leszűkül a kutyák mozgástere, különösen azért, mivel a kőbányai futtatók kicsik. Az eszement rendeletre az egyik kommentelő így reagált: „Próbálj meg pórázon egy egyéves kutyát lemozgatni! Mert lehetetlen!” (Idevágóan megjegyezném, hogy Cesar Millan, vagyis a csodálatos kutyadoki egyik fő gyógymódja, hogy megmozgatja az engedetlen, agresszív kutyusokat, akár úgy is, hogy gördeszkára áll, és kilométereken át húzatja magát a vad négylábúval, aki aztán, érdekes módon, engedelmes, barátságos lénnyé alakul át…)

Emlékeim szerint már sokszor leírtam: mi, kutyások nem vagyunk egyedül. Mi több, sokan vagyunk, nagyon sokan. Az országban élő két és fél millió kutyushoz majd' ennyi gazdi tartozik; számuk a szurkoló családtagokkal együtt minden bizonnyal meghaladja a lakosság felét is. Mi lenne, ha kezünkbe vennénk kutyáink dolgát, és például a legközelebbi önkormányzati választáson kiszórnánk a testületekből az ilyesfajta rendeleteket megszavazó „képviselőinket”?

Hogy az önkormányzatokban nemcsak nálunk ülnek csökkent képességű egyedek, feloldásként egy holland példa. Ugyanis sajátos rendeletet hozott az amszterdami önkormányzat, melynek értelmében az esti órákban szabad szexuális életet élni a város egyik leghíresebb parkjában, ahol viszont többé nem lehet póráz nélkül sétáltatni a kutyákat. „Amióta csak megvan a park, szabadon futtathattuk benne a kutyáinkat. Felháborító, hogy minket büntetni fognak, a nyilvánosan szexelőket meg nem” – dohogott egy ebtulajdonos a holland sajtónak. (Az igazság kedvéért rögzítsük: azért a szeretkezés sem korlátmentes a Vondelparkban, csak az esti óráktól engedélyezett és távol a játszótértől…)

Láthatjuk: ahány önkormányzat – annyi hülyeség. A kutyasétáltatás szabadságával a jövő héten is foglalkozunk, várom észrevételeiket!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek