Böjtöljünk okosan!

Évszázadokon keresztül nagyon szigorúan betartatta a húsvétot megelőző nagyböjtöt a katolikus egyház. Negyven napig nem volt szabad húst enni, nagypénteken pedig semmi állati eredetűt – halat, tojást, tejterméket – nem lehetett fogyasztani. A hatvanas években enyhítettek a szabályokon, és manapság szigorú böjtöt csak hamvazószerdán és nagypénteken tartanak a hívők. Míg egyesek vallási okokból, mások tavaszi tisztítókúra céljából mondanak le egy időre a húsevésről. De vajon kell-e számolniuk bármiféle egészségügyi kockázattal?

Család-otthonHabik Erzsébet2016. 02. 23. kedd2016. 02. 23.
Böjtöljünk okosan!

– Akik csak a böjti időszakban mellőzik a húst, azoknak nem kell hiánybetegségektől tartaniuk – mondja Veresné Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanára. Mivel a hús gazdag fehérjeforrás, amely többek között az izmok, a kötőszövetek, a csontok és a haj építésében játszik szerepet, ezért mindenképpen figyelnünk kell a pótlására. Fehérjében gazdag élelmiszerek: a tojás, a tejtermékek, a babfélék, a csonthéjasok. A szója, a dió és a mogyoró is bővelkedik benne, de ezekre sokan allergiásak.

A tejtermékek elhagyásakor a fehérje mellett a kalcium pótlására is figyelni kell, ez az elem ugyanis alapvető építőeleme a csontoknak és a fogaknak, és az izom-összehúzódásban is fontos szerepet játszik. A laktózérzékenyek kalciummal dúsított, rizsből, szójából vagy mandulából készített tejpótló növényi italokkal elégíthetik ki a kalciumszükségletüket, ezek pontosan annyit tartalmaznak ebből a nyomelemből, mint a tej. Hasznos lehet az is, ha rendszeresen szezámmagot, mákot, mandulát, diót vagy zabpelyhet fogyasztunk.

Ha nem eszünk húst, a vas pótlásáról is gondoskodnunk kell. Ez ugyanis az oxigénszállító hemoglobin egyik alkotója, hiányában az agyunk és az izmaink nem jutnak elegendő oxigénhez, ami testi-szellemi fáradékonysághoz vezet, a gyermekeket pedig akár a fejlődésben is visszavetheti. Húsmentes étrend mellett érdemes többet ennünk azokból a növényekből (például mákból vagy céklából), amelyekben bőségesen van vas, de nem árt tudnunk, hogy ezekből csak igen kis mennyiség hasznosul. Ma már kapni vassal dúsított müzlit, ez is jó választás.

Ha valaki hosszabb és szigorúbb böjtbe kezd, mindenképpen tartsa be a fokozatosság és a mértékletesség elvét – javasolja a dietetikus. A koplalás ugyanis nagyon megviseli a szervezetet, ráadásul várandós nőkre, gyerekekre, idősekre, daganatos és inzulinos cukorbetegekre kifejezetten veszélyes.