Drága a fekete leves

Volt idő, amikor kotyogón készítettük a feketét. Ma már nagy a kínálat a kisebb-nagyobb, félprofi és profi gépek között, mindenki eldöntheti, mennyit akar áldozni erre a szenvedélyére. Megjelentek a formatervezett kellékek, a csészétől a kanálig, és mindenféle mutatós kiegészítőig.

Család-otthonLengyel Gabriella2016. 02. 17. szerda2016. 02. 17.

Kép: kávéfőző gép kotyogó erősítő ital koffein automata régimódi divat 2016 02 07 Fotó. Kállai Márton

Drága a fekete leves
kávéfőző gép kotyogó erősítő ital koffein automata régimódi divat 2016 02 07 Fotó. Kállai Márton

A filteres kávéfőzők mellett polcokra kerültek a párnás gépek. Persze a kotyogós kávéfőzők sem mentek ki a divatból. 3-4 ezer forint körül indulnak az árak, a csúcsdarabok 20 ezer körül vannak. A korszerű gépekkel presszó színvonalú kávé gőzölöghet a csészénkben, sőt az utóbbi években divatossá vált kapszulás technológiának köszönhetően két gombnyomással kapucsínókölteményt is készíthetünk.

Mindennek persze megvan az ára, a kényelemért, a minőségért fizetni kell. Ugyanis egy csésze kapszulás kávénk költsége – és ebben nincs benne a készülék arányosított ára – könnyen elérheti a 150-200 forintos árat. Ha két fogyasztó napi két kávét iszik meg, akkor ez havi szinten akár 12 000 forintos kávépénzt jelent, ami elgondolkodtató. Amennyiben ilyen főzőt vásárolnánk, nézzünk jól körül a piacon, mert a kapszulás gépek között nagyon eltérő árú berendezéseket találni.

Újabb minőségi ugrást jelentenek az automata kávéfőzők. Ezek a kompakt készülékek megőrlik a kávét, frissen készítik az italt, legyen az hosszú, rövid vagy tejes variáció. Az olcsóbb darabok gyakran csak egykét funkcióval bírnak, ezek nagyjából 30 ezer forintba kerülnek. A komolyabb készülékek tejtartállyal és automata tisztítási funkcióval rendelkeznek.

Ezek 80-100 ezer forinttól indulnak. Az extra készülékek a csészét is előre melegítik, hőfokszabályozó rendszerük van – ember legyen a talpán, aki kezelni tudja a rengeteg funkciót. Ezek a szinte professzionális gépek akár 200 ezer forintba vagy ennél is többe kerülhetnek.

Ha a konyhabútorba szeretnénk egy csinos beépített készüléket, az márkától függően 300–600 ezer forintot kóstál. De ne lepődjünk meg a milliós árakon sem, a kategória luxusmodelljei ennyibe kerülnek. Ezek persze már inkább üzleti célúak, 5 literes víztartályuk lehetővé teszi a nagyüzemi felhasználást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek